Posted in Teknologia

Ohjelmointikielten suosiolistalla on vuonna 2021 yksi kieli ylitse muiden

Tekniikan alojen ammattilaisten muodostama IEEE-järjestö, joka laskee olevansa maailman suurin määrätyn ammattiryhmän yhdistys, on koonnut ohjelmointikielten suosiosta tilastoja vuodelle 2021. Suosiota voi mitata monesta vinkkelistä, kuten mobiililaitteiden sovellusten ohjelmointikielistä, yritysjärjestelmien kehitykseen käytetyistä kielistä tai verkkosivujen tekemisessä vaadittavista kielistä. Yksi ohjelmointikieli on kuitenkin IEEE:n mukaan suosituin katsoipa asiaa mistä tahansa vinkkelistä. Kieli on Python.

Tässä IEEE:n yleinen suosiojärjestys top 20 ohjelmointikielille vuonna 2021. Järjestys perustuu 11 kriteeriin. Lähdeaineisto on hankittu 8 lähteestä: CareerBuilder, GitHub, Google, Hacker News, the IEEE, Reddit, Stack Overflow ja Twitter. Miten suosiota on mitattu selitetään tarkemmin täällä. Alla top 20:

1 Python
2 Java
3 C
4 C++
5 JavaScript
6 C#
7 R
8 Go
9 HTML
10 Swift
11 Arduino
12 Matlab
13 PHP
14 Dart
15 SQL
16 Ruby
17 Rust
18 Assembly
19 Kotlin
20 Julia

IEEE:n sivulla tilastoa voi tarkastella myös esimerkiksi sen mukaan minkä kielen osaajia haetaan eniten töihin, tai mitä kieliä käytetään IoT-laitteissa (Internet of Things ja embedded-järjestelmissä yleensä).

Python on ollut olemassa vuodesta 1991 lähtien, jolloin sen suunnittelija hollantilainen Guido Van Rossum julkaisi kielen ensimmäisen version. Aikamoinen sattuma, mutta samana vuonna nuori mies nimeltä Linus Torvalds julkaisi ensimmäisen version Linux-käyttöjärjestelmästä. Kumpikin ohjelmisto viettää siis 30-vuotissyntymäpäivää vuonna 2021.

Linux nousi suureen suosioon huomattavasti nopeammin kuin Python. Itse käyttöjärjestelmän kehityksessä tiettävästi käytetään C-kieltä ja jatkossa todennäköisesti myös kovassa nostevaa olevaa Rust-kieltä. Pythonilla puolestaan kehitetään lähinnä sovellusohjelmia niin Linuxille kuin muillekin käyttöjärjestelmille.

Riippuen siitä keneltä ohjelmointikielten suosiojärjestystä kysyy saa aina hieman erilaisen listan. Olemme aiemmin kertoneet 2020-luvun verkkosivustojen rakentamisessa käytetyistä kielistä ja kielistä, joiden osaajille on töitä tarjolla.

W3techs mittaa jatkuvasti monen ohjelmisto- ja tietoliikenneteknologian suosiota internetissä. Yhtiön tuore mittaus syyskuulta 2021 kertoo palvelinten suosituimman ohjelmointikielen olevan PHP. Sillä on huima 78,9% osuus verkkopalvelinten ohjelmoinnissa. Tässä mittauksessa Python sai 1,4% osuuden.

c-ohjelmointikieli
C-kielellä tehty Hello World.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *