Posted in Teknologia

Nämä ohjelmointikielet ovat tärkeimmät 2020-luvun verkkosivustojen rakentamisessa

Jonkin määrätyn ohjelmointikielen ominaisuudet herättävät joskus suuria intohimoja ihmisissä, jotka niiden kanssa työskentelevät. Valinnanvaraa kielissä on, ja uusia keksitään jatkuvasti. Yleensä kuitenkin ohjelmointikieli on suunniteltu olemaan hyvä määrätynlaisessa kehitystyössä. Otetaan tilastot avuksi ja katsotaan mitä ohjelmointikieliä olisi syytä osata 2020-luvulla mikäli aikoo rakentaa verkkopalveluja.

Nämä viisi ohjelmointikieltä näyttäisivät olevan ne tärkeimmät, joilla verkkopalveluja rakennetaan 2020-luvulla:

 • Java
 • Javascript
 • Python
 • PHP
 • C (mukaanlukien sen serkut C++ ja C#)

HTML ja CSS ovat luonnollisesti osa jokaisen digitaalisten palvelujen tekijän työkalupakkia, joten ei niistä sen enempää. Kuten viiden tärkeimmän kielen listasta heti huomaa, mukana ei ole yhtään viime aikojen kuumia uusia ohjelmointikieliä. Uuden ohjelmointikielen menestyminen vaatii pitkän ajan, sillä yritykset ja muut organisaatiot, jotka niitä käyttävät ja oppilaitokset, jotka niitä opettavat eivät juokse hetken villitysten perässä.

Ohjelmistoprojekteihin käytetty Github-palvelu julkaisi vuosittaisen Octoverse-raporttinsa, missä on tilastoja myös kielistä mitä projekteissa on käytetty. Github ei kata kaikkia ohjelmistoprojekteja, mutta palvelun 40 miljoonaa käyttäjää ja 100 miljoonaa projektia antaa hyvän kuvan siitä missä mennään.

10 eniten käytettyä ohjelmointikieltä Github-palvelussa ovat:

 1. Javascript
 2. Python
 3. Java
 4. PHP
 5. C#
 6. C++
 7. Typescript
 8. Shell
 9. C
 10. Ruby
Github Octoverse: ohjelmointikielten suosio
Lähde: Github Octoverse.

Yllä olevasta kaaviosta on helppo havaita miten tasaista suosituimpien kielten suosio on useiden vuosien aikana. Ainoastaan Rubyn nopea suosion lasku ja Typescriptin yhtä nopea nousu ovat hieman muuttaneet kymmenen suosituimman listan järjestystä.

Uusia ohjelmointikieliä tuotetaan jatkuvasti, kuten Githubin tilastoista on nähtävissä. Niistä harva elää seuraavalle vuosikymmenelle. 10 nopeimmin kasvavaa ohjelmointikieltä Githubissa ovat:

 1. Dart
 2. Rust
 3. HCL
 4. Kotlin
 5. Typescript
 6. Powershell
 7. Apex
 8. Python
 9. Assembly
 10. Go

Ohjelmistojen laatuun keskittyvä yhtiö Tiobe on julkaissut oman ohjelmointikielten top 10 listan tammikuussa 2020. Tioben tapa mitata suosio poikkeaa totaalisesti Githubin mittaustavasta, jonka vuoksi tuloksetkin ovat hieman erilaisia. Tässä Tioben 10 suosituimman ohjelmointikielen lista:

 1. Java
 2. C
 3. Python
 4. C++
 5. C#
 6. VisualBasic.NET
 7. Javascript
 8. PHP
 9. Swift
 10. SQL

Tiobe mittaa kielten suosiota ohjelmoijien osaamien kielten määrästä, kurssien saatavuudella, ja hakukoneiden tuloksilla.

Miksi juuri ne viisi alussa listattua kieltä aina vain ovat suosittuja verkkopalvelujen rakentamisessa? Yksi tekijä on suositut avoimen lähdekoodin palvelinohjelmistot, kuten WordPress, Drupal ja Nextcloud. Esimerkiksi pelkästään WordPress-ohjelmistolla on tehty noin kolmannes maailman verkkosivustoista.

Artikkelin otsikkokuva: Tribesh Kayashda.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *