Posted in Liiketoiminta, Teknologia

Mitä voitimme ja menetimme kun siirryimme omaan Nextcloud-palveluun?

Monet pienet organisaatiot, kodit ja freelancerit käyttävät pilvipalveluita, kuten Google Docs ja Drive, Dropbox, Microsoft Live ja OneDrive, tai Apple iCloud, koska ne ovat helppoja ja ilmaisia. Miksi kukaan viitsisi nähdä vaivaa ja asentaa omalle palvelimelleen toisen järjestelmän vain saadakseen samat palvelut? Meidän pieni yrityksemme siirtyi Nextcloud-ohjelmistoon puolitoista vuotta sitten. Mitä siitä hyödyimme ja hävisimme?

Mitä menetimme?

Oman palvelimen pitäminen käyttökunnossa vaatii työtä. Jonkun on ensin hankittava palvelin (joka tosin voi olla vaatimaton laite muutaman henkilön käyttötarpeisiin), asennettava ohjelmistot, ja sen jälkeen huolehdittava järjestelmän ylläpidosta. Henkilökohtaisen palvelimen moni rakentaa esimerkiksi Raspberry Pi -laitteen varaan, toinen yleinen ratkaisu on VPS hosting -palvelun käyttö. Joka tapauksessa, nämä asiat vaativat työtä:

  • Järjestelmän ylläpito mukaanlukien jatkuvat ohjelmistopäivitykset. Käyttöjärjestelmä, varusohjelmat ja Nextcloud päivittyvät jatkuvasti. Siinä tahdissa on hyvä pysyä mukana.
  • Virhetilanteiden selvittely. Uusien ohjelmaversioiden päivitys näyttää olevan Nextcloudille kriittinen paikka. Lähes kaikki ongelmatilanteet ovat johtuneet päivityksistä. Normaalisti Nextcloud toimii vakaasti.
  • Mikäli omalla Nextcloud-palvelulla on useita käyttäjiä, ennemmin tai myöhemmin he vaativat neuvoja ja apua hankaliin tilanteisiin.
  • Säännölliset varmuuskopiot on tärkeä huolehdittava asia. Siihen onneksi löytyy hyviä ohjelmia, joilla kopioinnin voi automatisoida.

nextcloud sovelluksia saatavilla puhelimeen ja tabletiin.
Nextcloud-sovelluksia puhelimeen.

Mitä hyödyimme?

  • Sovellukset. Nextcloud-ohjelmisto tarjoaa enemmän toiminnallisuutta kuin Googlen, Microsoftin ja Applen pilvipalvelut yhteensä. Nextcloudin perustoimintoja on helppo laajentaa riippumattomien ohjelmistotalojen ja kehittäjien sovelluksilla, kuten projektihallinnalla, monen käyttäjän kirjoitusohjelmalla, kartoilla, uutisilla ja muistiinpanoilla.
  • Yksityisyyden suoja. Oma Nextcloud-palvelin ei vuoda käyttäjien dataa mihinkään. Ilmaisten kaupallisten pilvipalveluiden on jotenkin tahkottava liikevaihtoa. Google, Microsoft ja moni muu tekee sen keräämällä käyttäjien tietoja ja myymällä ne eteenpäin.
  • Tietoturva. Nextcloud sisältää vahvat tietosuojaominaisuudet. Palvelusta vastaava organisaatio tai henkilö päättää mitkä ominaisuudet ovat käytössä.
  • Luottamus ja käyttövalmius. Nextcloud-palvelumme käyttäjä saattaa matkustaa paljon. VPN-ohjelmisto on aina käytettävissä. Tästä seuraa se, että jonkun käyttäjän IP osoite voi muuttua päivän aikana muutaman kerran. Kaupalliset pilvipalvelut pitävät tätä usein niin epäilyttävänä, että saattavat sulkea käyttäjän tilin. Omassa pilvipalvelussamme on kaksivaiheinen tunnistus, joka takaa myös etäkäyttäjille aina pääsyn järjestelmään.
  • Omien sovellusten tekeminen on mahdollista. Nextcloud on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, johon voi tuottaa itse lisäominaisuuksia. Saatavilla olevat sovellukset ovat tähän asti kuitenkin riittäneet.

Ovatko hyödyt suuremmat kuin investointi?

Tähän asti saadut hyödyt Nextcloudin käyttöönotosta ovat reippaasti suuremmat kuin siihen investoitu työ, aika ja raha. Meidän tapauksessamme kaikkein kriittisimmät asiat: toiminnallisuus, järjestelmän luotettavuus etätyöntekijöille ja matkailijoille, yksityisyys, tietoturva ja järjestelmän käyttö mobiilaitteilla ja tietokoneilla ovat toimineet hyvin.

Nextcloud-ydinohjelmistoa kehitetään aktiivisesti ja riippumattomat ohjelmistotalot tuottavat uusia sovelluksia. Tulevaisuus näyttää turvatulta siihen tehdyn investoinnin kannalta.

Suurin investointi oman palvelimen käytössä on sen vaatima työ, jolla palvelin pidetään käyttökunnossa, päivitettynä, ja ratkotaan ongelmatilanteet. Tämä tekninen admin (pääkäyttäjä) -työ on helppo ulkoistaa mikäli omasta takaa ei löydy resurssia. Tähän asti ylläpidon aiheuttama kuormitus on meillä pysynyt kohtuullisena, sillä osa töistä on automatisoitu, ja riskialttiiseen päivitykseen löytyi (ainakin toistaiseksi) varmatoiminen ratkaisu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *