Posted in Teknologia

Mikä on Nextcloud Hub ja miten se eroaa Nextcloud-pilviohjelmistosta?

Nextcloud on avoimen lähdekoodin ohjelmisto organisaatioille ja henkilöille, jotka haluavat hallita omia pilvipalveluitaan. Avoimia rajapintoja hyödyntämällä kuka tahansa voi laajentaa ohjelmiston toiminnallisuutta uusilla moduuleilla. Nextcloud onkin monipuolisempaan käyttöön sopiva ja laajemman toiminnallisuuden ohjelmisto kuin mitä esimerkiksi Dropbox, Google Drive ja Docs tai Microsoft OneDrive ovat.

Uusin Nextcloud on nyt saanut nimen Nextcloud Hub. Tehdään pieni kierros ohjelmiston sisällä ja katsotaan samalla miten Hub eroaa ohjelmiston aiemmista versioista.

Nextcloudin tärkeimmät ominaisuudet

Kun Nextcloudin ydinohjelmiston asentaa ja käynnistää, tulee mieleen toiminnallisuus mitä suurissa organisaatioissa joskus kutsuttiin Intranet-palveluksi, tai jota ohjelmistotoimittajat kustuivat groupware-ohjelmistoksi. Tänään puhutaan mielellään pilvipalveluista, mutta olipa nimi mikä tahansa, Nextcloudin ytimen keskeiset toiminnot ovat:

  • Tiedostojen tallennus pilveen.
  • Hallittu tiedostojen jakaminen organisaation sisälle ja tarvittaessa ulkopuolelle.
  • Haluttujen tiedostojen automaattinen synkronointi käyttäjien tietokoneille ja mobiililaitteille.
  • Sähköposti.
  • Kalenteri.
  • Kontakitietokanta.
  • Yhteiskäyttöinen asiakirjojen luonti ja muokkaus.
  • Hakutoiminto.
  • Tietoturva huomioitu käyttäjien laitteissa ja palvelimissa.
  • Yksityisyydensuojasta huolehtii käyttäjä tai organisaatio itse.
  • Mobiilisovellukset yleisiin toimintoihin ja tiedostojen synkronointiin.
  • Verkkoselaimella voi käyttää kaikkia toimintoja.
  • Lisämoduuleita on saatavissa monenlaisia, esimerkiksi paljon käytettyjä ovat Notes (muistiinpanot), Talk (korvaa Skypen organisaation käytössä), Maps (kartat), projektinhallinta, tehtävälista, MindMap.
nextcloud app valikoimaa admin näytöllä
Nextcloudin lisäsovelluksia.

Miten Nextcloud Hub eroaa aiemmista ohjelmiston versioista 17 ja 16?

Nextcloud Hub on oikeastaan ohjelmiston versio 18. Saksalainen yritys Nextcloud Gmbh, joka on tuotteen ytimen pääasiallinen kehittäjä, on päättänyt nimen muutoksesta. Samalla voi myös spekuloida yhtiön kenties kehittelevän muitakin Nextcloud-nimen alla kulkevia tuotteita.

Tärkeimmät erot Nextcloud Hubin ja versio 17:n välillä ovat seuraavat.

Asiakirjojen yhteiskäyttö.
OnlyOffice, kuten Google Docs mahdollistaa asiakirjojen muokkauksen samaan aikaan, on nyt mukana Nextcloudin asennuspaketissa.

Workspaces.
Tiedostojen jako on saanut lisää toimintoja ja ennen kaikkea informaatiota.

Mail.
Nextcloudin sähköposti on integroitu kalenterin kanssa.

Talk.
Videopuhelut ja chat-viestintä Nextcloudin tietoturvan ja yksityisyydensuojan sisällä.

Tiedostojen lukitus.
Muokattavana olevat tiedostot lukitaan aina automaattisesti, mutta nyt on mahdollista lukita tiedosto myös silloin jos sen lataa omalle koneelle editointia varten.

Flow.
Flow on vaatimaton aloitus workflow-toiminnallisuuden suuntaan, sillä tällä hetkellä se mahdollistaa ainoastaan jonkin prosessin herättämisen määrätyn tapahtuman sattuessa. Tämä on kuitenkin toiminto, jota todennäköisesti kehitetään tulevaisuudessa.

Nextcloudin tuottaman esittelyvideon voi katsoa täältä, se näyttää Hubin uusia ominaisuuksia.

Nextcloud-ohjelmistoon kun perehtyy törmää väkisinkin myös tuotteeseen nimeltään OwnCloud. Näillä kahdella ohjelmistolla on sama alkuperä, mutta Nextcloud erkani Owncloudista omaksi tuotteekseen jo vuosia sitten.

Miten Nextcloud Hub asennetaan ja konfiguroidaan?

Ohjelmistopaketin (täältä voi ladata) asennuksen ja päivityksen työnkulku on sama kuin aiemmissa versioissa. Asennustapoja on muutama mahdollinen, mutta parhaiten olemme onnistuneet manuaalisen asennuksen kanssa (ohjeet tästä). Nextcloudin omat ohjeet löytyvät täältä.

Aiemman Nextcloudin voi päivittää Hub-versioon Settings (asetukset) -toiminnon kautta. Tässä tapauksessa OnlyOffice on asennettava itse palvelimelle jos sen haluaa käyttöön.

Nextcloud pitää sisällään niin paljon mahdollisuuksia sekä organisaation että yksittäisen käyttäjän turvalliseksi pilvipalveluksi, että siitä on moneen lähtöön. Parhaiten asia selviää kun asentaa kokeilua varten palvelimen ja katsoo itse mitä sillä voi tehdä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *