Posted in Teknologia

Miksi 6G-tutkimus on jo alkanut, vaikka 5G ei ole vielä yleisesti käytössä?

Verkkovalmistaja Ericsson ilmoitti helmikuun lopulla, että maailmassa on tällä hetkellä noin 200 miljoonaa ihmistä, jotka käyttävät 5G-verkkoja. 5G on 4G-verkkojen kauan odotettu seuraaja, joka on parhaillaan käyttöönottovaiheessa. Maailman televiestintäyritykset sijoittavat huomattavia summia uuden infrastruktuurin kehittämiseen.

Samaan aikaan älypuhelinten valmistajat laittavat keski- ja huippuluokan malleihin 5G-modeemeja, mikä kasvattaa painetta infrastruktuurin kehittämiselle. Asiantuntijat odottavat, että 4G-verkon potentiaalia hyödynnetään täysin vuoteen 2025 mennessä ja 5G-verkon vuoteen 2030 mennessä. Miksi monet asiantuntijaryhmät ympäri maailmaa työskentelevät 6G-ratkaisujen parissa, kun 5G on vielä kehitys- ja käyttöönottovaiheessa?

Tämä on normaali prosessi, sillä uuden näin laajan verkkostandardin kehittäminen kestää noin kymmenen vuotta ja kaupallistaminen vie myös oman aikansa. 5G-teknologia noudatti samaa mallia käsitteistä ja ideoista aina tämän hetken toteutettuihin verkkoihin.

5G-teknologian tila

mobiiliverkko masto solu, 5g
Kuva: ADMC

5G-verkot tuovat huomattavia hyötyjä 4G-teknologiaan verrattuna. Nopeus on aina etu, johon käyttäjät kiinnittävät eniten huomiota, ja jota he osaavat arvostaa. 5G-verkoissa saavutettavat nopeudet ovat jopa 10 kertaa entistä korkeampia. Tarvitsetko todella gigabitin nopeutta mobiiliverkossa? Hyvä 4G-verkon kattavuus riittää useimpiin älypuhelimen käyttötarkoituksiin. Sillä voit katsella elokuvia Netflixistä ja pelata verkkopelejä ilman pelkoa siitä, että datayhteys muodostuisi pullonkaulaksi. Mutta on muitakin ominaisuuksia, jotka tekevät 5G:stä haluttavan.

Uusi verkkojen sukupolvi tuo mukanaan hyvin pienen viiveen, mikä on erittäin tärkeää esimerkiksi peleissä ja ammattimaisessa käytössä, kuten vaikkapa itseohjautuvien autojen ja verkon välisessä kommunikaatiossa.

5G-verkko on myös lisännyt käyttäjäkapasiteettia solua kohti. Lyhyen viiveen ja korkeiden nopeuksien ansiosta se voi korvata kiinteät verkot syrjäisillä alueilla. 5G:n aikakausi voi mahdollistaa älykkäät tehtaat, VR-suoratoiston, esineiden internetin ja älykkäät kaupungit.

5G-verkkojen käyttöönotto samanaikaisesti kaikkialla maailmassa on ylivoimaiselta vaikuttava tehtävä. Kustannukset ovat valtavat, koska käyttäjälaitteiden modeemien ja infrastruktuurin on oltava lähempänä toisiaan kuin 4G-teknologian laitteet ja verkkosolut. Uuteen televiestintäteknologiaan on investoitava miljoonia.

Mahdollisia 6G:n etuja

Maailmassa useita ryhmiä työskentelee parhaillaan 6G:n ensimmäisten konseptien parissa. Tällä hetkellä pääajatuksena on nähdä, mitä 5G-teknologia ei pysty tekemään, ja tarjota siihen toteutuskelpoinen päivitys. 6G:n käyttöönoton aikataulu on noin kymmenen vuotta, joten ensimmäisten konseptien voidaan odottaa toteutuvan vuoden 2030 jälkeen.

Ensimmäisiin ajatuksiin 6G-verkoista sisältyy tavoite langattomista verkoista, joiden nopeus on 1 terabitti sekunnissa. Tutkimus- ja kehitystiimien on keksittävä tapa, jolla tietoa voidaan siirtää terahertsien taajuudella, jotta sellaiset uraauurtavat nopeudet voitaisiin saavuttaa. 5G-verkko toimii korkeintaan gigahertsin alueilla.

Tämän päivän tekniikka ei salli näitä taajuuksia, ja tutkimusryhmät ympäri maailman joutuvat kehittämään uusia materiaaleja, arkkitehtuureja ja sirujen muotoilua. Samaan aikaan insinöörien on selvitettävä, miten huippunopea liikenne voidaan toteuttaa kuluttamatta liikaa energiaa.

Jotkut tutkivat ovat sitä mieltä, että 6G tulee edistämään tekoälyn kehitystä ja lisätyn todellisuuden sovelluksia. Tämä voisi mahdollisesti johtaa muutokseen verkkopalveluissa, laitteissa ja myös kuluttajien käyttäytymisessä. Älypuhelimet ja muut laitteet voivat vanhentua ja jäädä pois käytöstä, ja niiden tilalle voi saapua uusi koneiden ja ihmisten välinen käyttöliittymä.

6G-kehitystiimit

Euroopan Unioni on tukenut teknologiajättiläistä Nokiaa EU Horizon 2020 -ohjelman puitteissa myös 6G-teknologiassa. Konsortiolla on ennestään vahvat juuret Nokian osallistumisessa Oulun yliopiston 4G-kehitykseen ja -ohjelmaan.

Kiina sijoittaa tuntuvasti 6G-ohjelmiin. Heidän tutkimus- ja kehitystyönsä toimivat teollisuus- ja tietotekniikkaministeriön alaisena. Kiinassa on myös suuria teknologiayrityksiä kuten Huawei, ZTE ja muita yhtiöitä, joilla on vahvaa verkko-osaamista.

Yhdysvallat ei pysyttele paikallaan, vaan entinen presidentti Trump teki aloitteita 6G:n kehittämiseksi vastauksena Kiinan ponnisteluihin.

Odotettu tekniikka 6G:n takana

Terahertsi- ja millimetriaaltoviestintä on jo vahvistettu 6G:n kehitystavoitteeksi. Tekoäly, lohkoketju ja koneoppiminen ovat joitakin uusia teknologioita, joiden uskotaan hyötyvän 6G-standardien kehityksestä.

Seuraavan sukupolven verkoston päätavoitteita ovat energiatehokkuus, korkea taajuus, entistäkin lyhyempi viive ja laajamittainen yhdistettävyys. Näiden tavoitteiden takana ovat esimerkiksi esineiden internetin, telelääketieteen ja verkkoliikenteen nopea lisääntyminen.

Kun näin monta projektia on jo käynnissä, on todennäköistä, että näemme 6G-verkkoja jossakin muodossa kuluvan vuosikymmenen loppuun mennessä. On hauska nähdä, millainen verkkojen ja päätelaitteidemme suorituskyky tulee silloin olemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *