Posted in Teknologia

Esineiden internetissä tietojen turvaaminen on avainasia

Esineiden internet, joka tunnetaan myös nimellä IoT (Internet of Things), on mullistamassa tapoja, joilla monilla toimialoilla hoidetaan asioita. Ehkä mietit, mikä esineiden Internet on? Se on laitteiden verkko (yleensä internetissä), jossa käytetään älykkäitä laitteita, antureita, ja ohjelmistoja tiedonkeruuseen, valvontaan ja ohjaamiseen. Sitä voidaan myös pitää seuraavana informaatioteknologian vallankumouksena, koska sillä voidaan rakentaa älykkyyttä ympäristöön, koteihin, liikenteeseen, tehtaisiin, lähes kaikkialle. IoT-laitteita käytetään tietojen keräämiseen ja välittämiseen vaatteista, leivänpaahtimista, maatalouskoneista, lääketieteellisistä laitteista, autoista ja monista muista paikoista. Tässä artikkelissa tarkastelemme esineiden internetin roolia nykypäivän markkinoilla.

Uusia malleja liiketoimintaan

Integroimalla esineiden internetin teknologioita yritykset ympäri maailmaa voivat kerätä tarkkaa tietoa ja hyödyntää sitä liiketoiminnassa. Miljoonat yritykset, kuten vaateliikkeet, musiikkikaupat, ruokakaupat ja monet muut siirtävät rahaa ja muita tapahtumia valtavat määrät joka päivä. Tiedot salataan jotta ne pysyvät oikeissa käsissä eikä niitä kukaan pääsee muuttamaan.

Paras mahdollinen tietosuoja

Hakkereita kuitenkin on joka paikassa, myös IoT-laitteiden kimpussa. Tietoturvan asiantuntijat arvioivat kotilaitteista heikoiten suojattuja laitteita olevan valvontakamerat ja edulliset reitittimet. Joissakin näistä laitteista ei ole salasanaa, tai salasana on tehtaalla asetettu helposti arvattava tunnus, jota ei voi edes muuttaa. Kun tällainen laite on internetin kautta tavoitettavissa, se on osaavalle hakkerille helppo paikka. Kotilaitteita saatetaan kaapata esimerkiksi sitä varten, että niiden kautta rikolliset ohjaavat omaa liikennettään.

Yrityspuolella eniten ollaan huolissaan esimerkiksi vesilaitosten, sähkölaitosten ja vaarallisia aineita käsittelevien tehtaiden tietoturvasta. Mikäli jonkun IoT-laitteen kautta onnistutaan sulkemaan osa sähköverkkoa tai päästämään puhdistamatonta vettä jakeluun, seuraukset ovat arvaamattomat.

Maailman kenties tunnetuin tietoturvaguru Bruce Schneier varoittaa viimeisimmässä kirjassaan Click Here to Kill Everybody IoT:n riskeistä nykyaikaisen auton avulla. Hän yritti Yhdysvalloissa ostaa uuden auton, mutta sellaisen jossa ei olisi tietoliikenneyhteyksiä lainkaan. Hän ei onnistunut, vaan harmikseen joutuu ajamaan autolla, joka lähettää tehtaalle tietoa autosta jatkuvasti. Hän nimittäin on sitä mieltä, että jonain päivänä joku voi saada hänen autonsa haltuunsa verkkoyhteyden kautta, ja aiheuttaa vakavan vaaratilanteen.

Kaikista näistä esimerkeistä voi päätellä, että vain erinomaisen tietoturvan omaavat IoT-laitteet ovat kelvollisia koti- ja yrityskäyttöön.

Anturitekniikka mahdollistaa automaattisen tiedonkeruun

Merkittävä syy siihen, miksi IoT:lla on suuri rooli liiketoiminnassa on se, että se käyttää monia tapoja tietojen keräämiseen. IoT mahdollistaa nopean ja luotettavan tiedonkeruun antureiden avulla. Tieto lajitellaan ja talletetaan tietokantoihin, joista sitä voi edelleen jalostaa, tulostaa raportteja tai siirtää muihin järjestelmiin. Esimerkiksi yksinkertainen esimerkki kotona on lämpötilan mittaaminen. Kun tietoa on kerätty tarpeeksi pitkältä ajanjaksolta, kodin omistaja voi helposti päätellä mihin aikaan lämpötilaa voi laskea, koska kotona ei ole ketään ja mihin aikaan sitä voisi nostaa. Toinen esimerkki työelämästä on töihin kirjautuminen. Perinteisen sisään- ja uloskirjautumisen sijasta työntekijät käyttävät sormenjäljen tunnistavia laitteita tallentamaan heidän työaikojaan.

Ohjelmointi

Anturiteknologian lisäksi IoT-hierarkiassa käytetään sekä perinteisiä että uusia ohjelmointikieliä. IoT-alan konsulttiyhtiöt arvioivat eniten käytettyjen ohjelmointikieliä IoT-projekteissa olevan Java, C, Python, Javascript, Swift ja PHP. Kielet ovat yllättävän samoja mitä muutenkin ohjelmointiprojekteissa käytetään, joten näiden osaajia maailmasta löytyy. Kielivalikoimasta voi myös päätellä monen IoT-projektin tarjoavan asiakkaalle yhteyden suoraan käyttäjän verkkoselaimeen.

IoT:n tulevaisuus

Siitä ei ole epäilystäkään, että turvallisuus esineiden internetissä on keskeinen asia nyt ja tulevaisuudessa. Kansainvälinen tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen F-Securelta näkee IoT-teknologian vääjämättä tulevan joka paikkaan. Laitteet ovat halpoja, ja hyödyt voivat olla suuret. Hänen ratkaisunsa odotettavissa oleviin tietoturvaongelmiin on tarkempi sääntely. Epämääräisiä laitteita ei tulisi päästää myyntiin lainkaan, ja valmistajien tulisi ottaa pitkäjänteinen vastuu tuotteistaan. Nyt vastuunsa tuntevat yritykset käyttävät asiantuntija-apua IoT-projekteissaan. Kotikäyttäjien tulisi myös perehtyä teknologiaan niin pitkälle että osaavat asettaa perustason tietoturvan kuntoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *