Posted in Teknologia, Tietoturva

Nämä henkilökohtaiset tiedot suositut sovellukset sinusta keräävät

Tietoturvasta ja yksityisyydensuojasta puhuminen jää helposti uhkakuvien esittelyksi, sillä asiat konkretisoituvat vasta kun jotain ikävää tapahtuu ihmiselle itselleen. Sveitsiläinen turvallisia pilvipalveluita markkinoiva yhtiö Pcloud tarttui asiaan, ja konkretisoi yksityiskohtaisesti suosittujen palveluiden keräämän henkilökohtaisen datan määrän ja tyypin.

Aloitetaan palveluista, jotka eivät kerää lainkaan dataa käyttäjistään markkinointitarkoituksiin ja myytäväksi tai keräävät sitä minimaalisen vähän. On aivan normaalia, että sovellukset ja palvelut pitävät esimerkiksi yllä lokitiedostoa milloin käyttäjä on tililleen kirjautunut ja mistä. Tiedoilla turvataan käyttäjän tiliä. Olennaista on, kuinka paljon muuta tietoa palvelut keräävät ja kuinka monelle markkinointiyhtiölle ne tiedot myyvät eteenpäin.

Pcloudin julkaiseman yhteenvedon mukaan vähiten käyttäjien tietoja markkinointitarkoituksiin keräävät sovellukset ovat:

  • Signal, Clubhouse, Netflix, Microsoft Teams, Google Classroom, Shazam, Etsy, Skype, Telegram, Boohoo, Zoom, Shop.

Ne eivät kerää lainkaan ylimääräistä tietoa.

pcloud sovellukset jotka eivät kerää ylimääräistä dataa

Tutkimuksessa mitattiin 14 konkreettisen tiedon jatkuvaa keräämistä:

  • Verkko-ostokset, käyttäjän fyysinen sijainti, henkilön omat yhteystiedot, laitteeseen talletetut muiden ihmisten yhteystiedot, käyttäjän tuottama sisältö, hakukoneiden käyttöhistoria, verkkosivujen katseluhistoria, käyttäjän yksilöivät tunnukset, laitteen käyttödata, laitteen diagnostiikkadata, sensitiivinen informaatio, rahatilannetta koskeva informaatio, terveys ja hyvinvointi, ja muu data.

Toinen ääripää, sovellukset jotka keräävät eniten henkilökohtaisia tietoja omiin markkinointitarkoituksiinsa ja eteenpäin myytäväksi ovat tuttuja sosiaalisen median nimiä.

Top 10 eniten henkilökohtaista tietoa keräävää sovellusta ovat:

  • 1 Instagram, 2 Facebook, 3 Linkedin, 4 Ubereats, 5 Trainline, 6 YouTube, 7 YouTube Music, 8 Deliveroo, 9 Duolingo, 10 eBay.

Poimintoja muista Suomessakin tutuista sovelluksista:

  • 12 TikTok, 15 Reddit, 17 Snapchat, 18 Spotify, 26 Klarna, 27 Tinder, 28 Twitter.
eniten käyttäjien henkilökohtaista dataa keräävät appsit, pcloud

Pcloud käytti yhteenvedon tekemiseen uutta apuvälinettä: Apple App Store näyttää nyt kunkin sovelluksen mahdollisuuden kerätä yksityiskohtaista dataa. Toinen ohjelmisto, joka osaa näyttää mihin käyttäjän tietoihin kukin sovellus haluaa päästä käsiksi on Androidin pohjalta kehitetty /e/OS. Se laskee lisäksi indeksin kuinka turvallinen kukin sovellus on (pääotsikon kuvassa Instagram).

Macrumors uutisoi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *