Posted in Teknologia

Drupal on nopeampi kuin WordPress ja muut suositut julkaisujärjestelmät

WordPress on ollut maailman suosituin julkaisujärjestelmä (content management system, CMS) jo vuosia. Vuoden 2021 alussa WordPress oli käytössä noin 40 prosentissa kaikista verkkosivustoista. Julkaisujärjestelmän nopeus – miten nopeasti sivustolla vierailija saa sivun ruudulleen – on usein tärkeä järjestelmän valintaperuste. Jos nopeus olisi tärkein tekijä, Drupal olisi suosituin järjestelmä.

HTTP Archive -palvelu teki testin, missä mitattiin viiden eniten käytetyn julkaisujärjestelmän nopeutta. Ohjelmistot olivat: WordPress, Joomla, Drupal, Squarespace ja Wix.

Testitulokset eivät välttämättä anna täysin yksiselitteistä vastausta mikä on nopein ohjelmisto, koska julkaisujärjestelmä voi olla nopein yhdessä testissä mutta hidas toisessa testissä. Jos kuitenkin katsotaan mikä ohjelmisto on nopeampi kuin toiset useassa testissä, saadaan jonkinlainen paremmuusjärjestys:

 • Drupal on nopein ohjelmisto.
 • Wix on hitain.
 • WordPress, Joomla ja Squarespace ovat keskitasoa.

Yksittäisten testulosten tarkastelu avaa ohjelmistojen ominaisuuksia, vilkaistaan niitä seuraavaksi. Testissä käytettiin Googlen kehittämää mittausjärjestelmää nimeltään Core Web Vitals.

Mikä on Core Web Vitals?

Google kuvaa Core Web Vitalsin mittareiden keskittyvän käyttäjän kokemukseen mahdollisimman realistisessa käyttöympäristössä. Vuonna 2020 käytössä olleet mittarit oli suunniteltu testaamaan latausaikoja, vuorovaikutusta ja sivujen elementtien asettumista paikoilleen. Kolme testikokonaisuutta ovat:

Latausnopeutta mittaava Largest Contentful Paint (LCP). Hyvänä tuloksena pidetään aikaa alle 2,5 sekuntia. Siinä ajassa sivun pääosin tulisi olla luettavissa.
Vuorovaikutusta mittaa First Input Delay (FID) testi. Hyvä tulos on alle 100 millisekuntia.
Sivun stabiilisuutta – elementtien liikkumista ennen kuin kaikki asettuu paikoilleen – mittaa Cumulative Layout Shift (CLS)testi. Hyvä tulos on luku pienempi kuin 0,1.

Pagespeed Insights -työkalulla voi itsekin mitata omien sivujen selviytymistä testeistä.

Tulokset viiden suosituimman julkaisujärjestelmän Core Web Vitals nopeustesteistä

LCP (Largest Contentful Paint) testin tulokset

Korkea prosenttiluku on parempi kaikissa testeissä.

 1. Drupal 47%
 2. Joomla 38%
 3. WordPress 25%
 4. Squarspace 12%
 5. Wix 9%

FDI, First Input Delay -testin tulokset

 1. Squarespace 91%
 2. WordPress 88%
 3. Drupal 76%
 4. Joomla 71%
 5. Wix 46%

CLS Cumulative Layout Shift -testin tulokset

 1. Drupal 70%
 2. Joomla 63%
 3. Wix 59%
 4. WordPress 57%
 5. Squarespace 44%

Search Engine Journal uutisoi.