Linux-käyttöjärjestelmä poikkeaa kaikista muista käyttöjärjestelmäohjelmistoista monella tavalla, mutta näkyvin ero on kymmenet tuoteversiot (englanniksi distribution), joita on tarjolla. Linus Torvaldsin alunperin koodaama ydin on kaikissa Linux-ohjelmistopaketeissa sama (ytimen versio vaihtelee), mutta sen ympärille on kasattu ajan mittaan syntyneitä valmisohjelmia, hyödyllisiä työkaluja, ja mahdollisesti juuri kyseistä tuotepakettia varten kehitettyjä ohjelmia. Mikä näistä kymmenistä Linux-ohjelmistopaketeista on suosituin?
Muy Linux -julkaisu kysyi lukijoiltaan – asiantuntijoilta ja Linux-harrastajilta – mikä on heidän käyttämänsä ohjelmistopaketti. Vastauksia tuli 4027, joten kyseessä on varsin edustava otos. Muy Linux on espanjankielinen, mikä tarkoittanee vastaajien enemmistön olevan Amerikasta ja Espanjasta.
Alla suosituimmat Linux-ohjelmistopaketit vuoden 2020 lopussa järjestetyn kyselyn mukaan. Suluissa kunkin tuotteen äänten määrä ja prosenttiosuus kaikista äänistä.
- Ubuntu (855 – 21,2%)
- Linux Mint (598 – 14,8%)
- Debian (456 – 11,3%)
- Manjaro (446 – 11%)
- Arch Linux (333 – 8,2%)
- KDE neon (261 – 6,4%)
- Fedora (229 – 5,6%)
- OpenSUSE (146 – 3,6%)
- Joku muu kuin listattu (134 – 3,3%)
- elementary OS (128 – 3,1%)
- Pop!_OS (99 – 2,4%)
- Deepin (93 – 2,3%)
- MX Linux (91 – 2,2%)
- Zorin OS (32 – 0,7%)
- Solus (30 – 0,7%)
- Mageia (28 – 0,6%)
- Gentoo (24 – 0,5%)
- Slackware (20 – 0,4%)
- Devuan (19 – 0,4%)
- Nitrux (5 – 0,1%)
Tuotepaketin kokoaminen toisen tuotepaketin päälle on myös yleinen käytäntö. Esimerkiksi Ubuntu on rakennettu Debian-ohjelmistopaketin päälle. Mint puolestaan pohjautuu Ubuntuun. Myös KDE neon käyttää Ubuntua, joka hyödyntää Debiania … samoin on rakennettu elementary OS.
Ohjelmistopaketeilla tyypillisesti on jokin johtoajatus minkä vuoksi se on tehty, ja mihin käyttöön kukin parhaiten sopii. Yksi tavoittelee koodaajia, toinen sopii vanhoihin tietokoneisiin, kolmas lupaa aina olla edellä muita uudessa teknologiassa. Ensimmäisen Linux-ohjelmistopaketin valinta ei ole välttämättä helppoa, mutta jonkin suositun paketin kanssa ei mene pahasti metsään. Käyttöliittymän (desktop) voi vaihtaa lennossa toiseen, kuten eräs Linux-käyttäjä ilokseen huomasi.
Joskus Linux-ohjelmistojen suosiota arvioitaessa viitataan Distrowatch-sivuston keräämään dataan. Mikäli sitä tilastoa käy vilkaisemassa, herää ilmeinen kysymys miten Distrowatch ja suoraan Linuxin käyttäjiltä kerätty tieto voivat olla niin erilaisia. Distrowatch kerää tilastonsa erikoisella tavalla: jokaisella Linux-ohjelmistopaketilla on Distrowatchilla oma sivu. Julkaistu tilasto on yksinkertaisesti jokaisen ohjelmistopaketin sivulla käyneiden vierailijoiden lukumäärä.