Posted in Teknologia

Tervetuloa /e/, ihmiset tarvitsevat mobiililaitteisiinsa ohjelmiston, joka ei urki eikä vuoda tietoa

Yksityisyydensuojasta ja tietoturvasta tietävät ihmiset ovat jo pitkään olleet huolissaan käyttöjärjestelmistä, jotka jäljittävät ihmisten tekemisiä ja henkilökohtaista dataa. Tällainen automaattinen tiedonkeruu on tietysti kyseenalaista, mutta myös vaarallista jos tiedot päätyvät vääriin käsiin. Projekti nimeltään /e/ (aiemmin eelo) kehittää nyt mobiililaitteiden käyttöjärjestelmää, joka ei urki käyttäjäänsä.

Microsoft Windows lähettää tietoa tietokoneen käytöstä yhtiön palvelimille. Asetuksista voi joitakin asioita estää, mutta kuka tietää mitä siellä kokonaisuudessaan tapahtuu. Apple puolestaan on asettunut vankasti yksityisyyden suojan kannalle. Pääjohtaja Tim Cook on näkyvästi puolustanut EU:n näkemystä yksityisyydestä. Joka tapauksessa, vain Linux-käyttöjärjestelmää voi pitää varmana valintana jos haluaa vastata itse omien tietojen suojasta.

Asiantuntijat voivat aina käyttää erikoisohjelmia estämään tiedonkeruuta, mutta tavallisten ihmisten mobiililaitteet ovat ongelman ytimessä. Eniten mobiililaitteissa käytetty käyttöjärjestelmä Android lähettää Googlelle dataa, ja sille on tavallisen ihmisen paha tehdä yhtään mitään. Googlen tiedonkeruun mittakaava on massiivista sillä tutkijat havaitsivat Android-laitteen kommunikoivan Googlen kanssa 14 kertaa tunnissa myös laitteen ollessa lepotilassa.

Juuri tähän kohtaan projekti /e/ pyrkii kehittämään ratkaisun: mobiililaitteiden käyttöjärjestelmä, joka ei kerää käyttötietoa eikä henkilökohtaista dataa.

Uuden käyttöjärjestelmän kehittäminen avoimena lähdekoodina tai millä tavalla tahansa on lähes mielettömän kokoluokan projekti. /e/ -hankkeen isä Gael Duval valitsi järkevän lähestymistavan. Hän otti pohjalle avoimen lähdekoodin ohjelmiston – Androidin. Sen ydin on avointa koodia, mutta kokonaisuus joka sisältää Google Play –kaupan, Maps, Search, ja muita sovelluksia ovat Googlen omia ohjelmia. Laitevalmistajat laittavat lähes poikkeuksetta koko Googlen paketin laitteisiinsa.

Gael Duval on saanut mukaan kehitystiimejä, jotka koodaavat Googlen sovellukset korvaavia applikaatioita. Koko uudesta ohjelmistosta tulee avointa lähdekoodia (jota voi siis tutkia ja katsoa miten se on tehty tai onko epäiltävissä vilunkia).

Ikään kuin uusien sovellusten ja pilvipalveluiden tekemisessä ei olisi vielä tarpeeksi puuhaa, niin sen jälkeen kun ohjelmistot ovat valmiina, /e/ pitäisi jotenkin saada puhelimeen tai tabletiin asennettua. Se onnistuu vain kokeneilta asiantuntijoilta. Laitevalmistajien pitäisi siis asentaa tehtaalla /e/ käyttöjärjestelmä valmiiksi, mutta onko heillä liiketoiminnallista syytä tehdä niin, on toinen juttu.

Toivotaan, että /e/ löytää edes pari laitevalmistajaa, jotka haluavat erottua yksityisyyden suojan tarjoavalla mobiililaitteella. Ehkä myös elektroniikka-, puhelin- ja operaattoreiden kaupat voisivat korvausta vastaan asentaa /e/ ohjelmiston sitä haluavan laitteeseen.

Projekti toivoo sekä tekijöiden että rahallista apua tarjoavien ihmisten tukea web-sivuillaan.

Alla oleva video näyttää miltä /e/ ohjelmiston käyttöliittymä näytti ensimmäisen beta-version aikaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *