Posted in Media, Teknologia, Viestintä

Siihen on syynsä, että WordPress kasvoi suosituimmaksi julkaisualustaksi

WordPress-ohjelmisto on kirkkaasti suosituin julkaisujärjestelmä (content management system tai CMS) internetissä. Menestys ei kuitenkaan tullut hetkessä, sillä ensimmäinen versio ohjelmistosta ilmestyi jo 15 vuotta sitten.  Siihen aikaan oli myös paljon parempia julkaisualustoja saatavilla ilmaiseksi avoimen lähdekoodin lisenssillä. Miksi WordPress kuitenkin menestyi?

Tänään WordPress on maailman eniten käytettu CMS, uutis-, blogi- ja julkaisualusta. Ohjelmiston arvioidaan  pyörittävän 31,7 prosenttia web-sivustoista. Joomla ja Drupal ovat toiseksi ja kolmanneksi suosituimmat julkaisujärjestelmät, mutta valovuoden päässä WordPress suosiosta. WordPress on saatavilla  62 kielellä, roskaviestit löytävät tiensä  WordPress-kommentteihin 24 kertaa useammin kuin todelliset asiakommentit, ja muuta hauskaa tilastotietoa voi tutkia täällä.

Käytimme 10 vuotta kilpailevia tuotteita

Andalys teki ensimmäisen kerran julkaisujärjestelmän valintaratkaisun juuri niihin aikoihin kun WordPressin ensimmäinen versio ilmestyi. Se lensi ensimmäisenä pihalle kun tutkimme saatavilla olleita ohjelmistoja. Noin 15 vuotta sitten Typo3 oli jo stabiili julkaisujärjestelmä, rakennettu LAMP-teknologialla (Linux, Apache, Mysql, PHP), ja yleinen Euroopassa. Päädyimme siihen. 

Joskus vuosina 2008-2009, arvioimme tarjontaa uudelleen kun suunnittelimme media-aiheista julkaisua Klaava.fi. Uusia ohjelmistoja oli ilmestynyt ja joidenkin ympärille oli myös syntynyt kehittäjä- ja asiantuntijayhteisöjä. Silloin Drupal  oli vahvin ja siinä oli parhaat mahdollisuudet räätälöintiin. Monimutkainen, mutta monipuolinen Drupal oli valintamme.

Vuonna 2014 Drupal-kehitystiimi toteutti laajaa ohjelmiston arkkitehtuurin muutosta. Näytti siltä, että siirtyminen ohjelmiston seuraavaan versioon tulisi olemaan hyvin vaivalloinen. Jopa niin tuskainen, että katsoimme taas ympärillemme mitä oli tapahtunut viiden vuoden aikana avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmissä. Nyt WordPress oli kehittynyt valtavasti, säilyttäen kuitenkin suhteellisen yksinkertaisen perustansa. Kun vielä löysimme kohtalotovereita, jotka olivat siirtyneet Drupalista WordPressiin ja kertoivat myös lähes kaiken datan siirtyneen mukana, päätimme tehdä samoin. Klaava.com oli ensimmäinen tuotantoon mennyt WordPress-julkaisumme. 

Wordpress 15-year t-shirt

Miksi valitsimme alustaksi WordPressin kahden tutun ohjelmistoon sijasta?

  • Web-sivuston rakennusaikana kokeillaan jatkuvasti mikä toimii, mikä ei. WordPressillä voi nopeasti muuttaa jotakin, tuunata layoutia, tai koodia ja katsoa heti miten kävi.
  • WordPressin arkkitehtuuri on niin yksinkertainen, että kilpailevan ohjelmiston suunnittelija voisi ajatella arkkitehtuurin puuttuvan kokonaan, mutta se toimii. 
  • Uuden ulkoasun (teema tai theme ) luominen on melko suoraviivaista, varsinkin jos ottaa olemassa olevan teeman pohjaksi ja muokkaa sitä.
  • Lisäominaisuuksia (plugin) WordPress-ydinohjelmistoon kehittää valtava joukko yksityisiä koodareita ja yrityksiä. Jos jotakin ominaisuutta tarvitsee, todennäköisesti joku sen on jo tehnyt. Jollei ole, sen voi koodata itse tai teettää jollakin siihen erikoistuneella ohjelmoijalla.
  • Ongelmia tulee väistämättä kaikkien ohjelmistojen kanssa, mutta WordPress on niin laajassa käytössä, että usein ratkaisu löytyy hakukoneella.

Ensimmäinen kohta: nopea asennus ja suhteellisen nopea rakennus-, muokkaus- ja testaussykli oli mielestämme WordPressin suurin etu muihin  CMS-järjestelmiin verrattuna.

Muitakin mielipiteitä WordPress-asiantuntijoilla on. Joku arvostaa ohjelmiston erinomaisuutta SEO (Search Engine Optimization) ominaisuuksia ajatellen, toinen pitää teemojen ja pluginien valikoimaa tärkeimpänä, tai sitten vain joku pitää viisaana seurata markkinajohtajaa.

Ilman muuta WordPress-ohjelmistossa on puutteensa. Sen tietoturvaa ei pidetä kovin hyvänä, koska avoimen lähdekoodin ohjelmistoon kuka tahansa voi tehdä lisäominaisuuksia. Saman asian voi nähdä toisinkin päin vahvuutena, sillä lähdekoodin voi tutkia jos epäilee vilunkia.  Wordpressillä tehdyt sivustot ovat jatkuvien hakkerointiyritysten ja roskaviestien kohteena. Tämä on suuren luokan ongelma, joka täytyy ottaa huomioon jo silloin kun sivustoa suunnitellaan ja mietitään kuka ja miten sitä hallinnoi. Suuret ja paljon kävijöitä saavat WordPress-sivustot vaativat erikoisosaamista.

Välttääkö WordPress versiosta toiseen siirtymisen kuilun?

WordPress-ohjelmistoa kehittävä Automattic on kertonut uuden version 5.0 ilmestyvän vuoden 2018 loppuun mennessä. Kyseessä on melko iso uudistus, sillä ohjelmiston arkkitehtuuria on tarkoitus muuttaa asteittain. Ensimmäinen näkyvä asia on versiossa 5.0 Gutenberg-kirjoitusohjelma. Sillä kirjoittaminen poikkeaa radikaalisti vanhasta tavasta kirjoittaa artikkeleita. Artikkelit koostuvat lohkoista.

Gutenbergin jälkeen lohkot tuodaan myös muualle ohjelmistoon, kuten teemoihin.

Olen kuitenkin optimistinen sen suhteen, että WordPress selviää tästä muutoksesta kunnialla. Uusia ominaisuuksia voi jo kokeilla. Ne vaikuttavat hyviltä, vaikka vielä aiheuttavatkin olemassa oleville sivustoille hankaluuksia. Uusien sivustojen rakentajan on syytä mennä suoraan versioon 5.0.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *