Posted in Matkat

Näillä välineillä voi automatisoida osan matkustamiseen liittyvistä tehtävistä

Muistinko laittaa päälle ajastimen, joka sytyttää ja sammuttaa takapihan valot? Miten ehdin lähettää kuvia ja päivityksiä kaikille ystäville matkalta Euroopan metropoleihin? Sen lisäksi, että reissussa on yleensä riittävästi puuhaa ja ajateltavaa matkan sujumisen varmistamiseksi, kotia, sosiaalista mediaa ja tavoitettavuutta ei voi tänä päivänä unohtaa. Näissä kohdissa automatisointiin tehty palvelu IFTTT voi auttaa.

Mikä IFTTT on ja miten se automatisoi tehtäviä?

If This Then That (IFTTT, jos tämä niin sitten tuo) on verkkopalvelu ja mobiilisovellus pienten tehtävien automatisointiin. Kummallinen nimi on johdettu tietokoneohjelmistojen toimintaperiaatteesta: jos tämä on totta, tee tuo. Jos tämä ei ole totta, tee joku toinen asia. Esimerkkinä voisi olla suosittu IFTTT-tehtävä: jos laitan uuden valokuvan Instagram-albumiini, lähetä kuva myös perheenjäsenille sähköpostitse.

IFTTT-tehtävät voivat olla älykkäämpiä kuin edellä mainittu esimerkki. Esimerkiksi jos laitan uuden valokuvan Facebook-sivulleni ja merkitsen sen #matka –avainsanalla, niin ainoastaan sellaiset kuvat saa automaattisesti laittaa Twitter-viestinä maailmalle. Käyttäjät määräävät nämä säännöt itse kunhan ovat tehneet IFTTT-tilin ja liittäneet haluamansa palvelut tiliin.

Kotiautomaatio on alue missä elektroniikka hyödynnetään yhä enemmä valvonnassa ja toiminnan ohjauksessa. Valoja, lämpöä, lukituksia, kameravalvontaa ja monta muuta asiaa voi seurata ja ohjata pienillä vimpaimilla. Yleensä laitteet osaavat olla yhteydessä ulkomaailmaan antaen isännälle ja emännälle mahdollisuuden seurata ja ohjata kodin laitteita etänä.

Matkailijalle IFTTT voi olla edullinen assistentti

IFTTT-palvelun käytön aloitus vaatia hieman vaivaa, sillä halutut säännöt on kirjattava järjestelmään, ja omat laitteet ja palvelut liitettävä siihen. Sääntöjen tekeminen on helppoa, sillä palvelussa on valmiita pohjia, joita muokkaamalla niistä saa henkilökohtaisia.

Matkailuun liittyvien tehtävien automatisointia varten on ladattava IFTTT-sovellus puhelimeen. IFTTT:n sivuilla pääsee sääntöjä tekemään ja katsomaan verkkoselaimella.

Rannalla puhelimen kanssa. Photo: Claudine Lanzona.
Kuva Claudine Lanzona.

Tässä on muutamia valmiita tehtäviä joita IFTTT:n valikoimasta löytyy (matkailijoita varten):

  • Lähetä tekstiviesti kun saavut määrätylle alueelle.
  • Tallenna uudet matkailuaiheiset artikkelit Pocket-palveluun.
  • Tallenna määrätyllä avainsanalla merkityt kuvat Day One journal -sovellukseen.
  • Lähetä lomakuvat automaattisesti perheelle ja tallenna ne myös Drive-albumiin.
  • Lähetä kuvat vanhemmille Gmaililla, jottei heidän tarvitse mennä Instagramiin niitä varten.
  • Laita muistiin mihin pysäköit auton.

Mikäli kotona on elektroniikka, joka valvoo ja ohjaa asioita siellä, tässä on muutama tehtävä IFTTT:n hoidettavaksi:

  • Valot päälle kun aurinko laskee.
  • Kun kalenteriin on merkitty loma, lämmönsäätely laskee lämpötilaa.
  • Valot pois kun aurinko nousee.