Posted in Ohjelmisto, Tietoturva

Parhaat henkilökohtaisia tietoja suojaavat verkkoselaimet

Verkkoselain on yksi eniten käytetyistä sovelluksista tietokoneissa, kuten myös monissa tableteissa ja puhelimissa. Selain on universaali työkalu kaikenlaiseen verkkotoimintaan pankkiasioista sosiaaliseen mediaan, ja muihin pilvipalveluihin. Selainohjelmat välittävät paljon tietoa sivustoille joilla vierailemme (osa tästä tarvitaan verkkotekniikan toimintaa varten), mutta sivustot voivat myös istuttaa selaimiin ylimääräisiä tiedonkeruutoimintoja. Tämä ylimääräinen henkilökohtaisten tietojen vuotaminen ulkopuolisten tietokantoihin on mahdollista estää valitsemalla oikea verkkoselain.

Verkkoselaimia kehittävät yhtiöt tarvitsevat jonkun tavan tehdä rahaa sillä selainohjelmat ovat ilmaisia. Moni selaimen kehittäjä valitsee helpon tien: ohjelma kerää mahdollisimman paljon tietoa käyttäjistään ja heidän tavoistaan. Kerätty tieto on haluttua kauppatavaraa mainostajien parissa. Google Chrome -verkkoselain on tästä kuuluisin esimerkki – sen on todettu lähettävän käyttäjiensä dataa pääkonttoriin yötä myöten.

Silloin kun kriteerinä on tietosuoja ja tietoturva, tuotteen käyttöehtojen tai GDPR-ehtojen lukeminen ei paljon auta. Jonkun täytyy testata verkkoselaimet, ja tarkastaa mitä ne oikeasti tekevät. Yksi testaajista on Privacytests.org, joka on koonnut hyödyllisen taulukon verkkoselainten tietoturvaominaisuuksista.

EFF verkkoselain testpalvelu
EFF:n verkkoselainten testipalvelu.

EFF (Electronic Frontier Foundation) on tehnyt helppokäyttöisen testin, jossa kuka tahansa voi katsoa miten omassa käytössä oleva verkkoselain selviää tietovuototestistä.

Tällä hetkellä saatavissa olevien testitulosten mukaan kaksi verkkoselainta erottuvat edukseen kun tarkastellaan nimenomaan tietoturvaa ja omien tietojen suojaamista. Nämä selaimet ovat:

  • Brave
  • Firefox

Kahden parhaimman selaimen lisäksi kaksi verkkoselainta, Librewolf ja Tor, pärjäävät hyvin käyttäjien tietojen suojaamisessa.

  • Librewolf on uudehko selainohjelma, joka pohjautuu Firefoxin ohjelmakoodiin. Tietosuojaa on Librewolfissa säädetty astetta tiukemmaksi kuin Firefoxissa.
  • Tor on erityiskäyttöön suunniteltu verkkoselain: sen tehtävänä on häivyttää selaimen käyttäjän sijainti (IP verkko-osoite). Tor-selaimen liikenne kulkee ylimääräisten mutkien kautta, jotta kukaan ei pysty jäljittämään käyttäjän alkuperää.

Kryptauksella turvattua sähköpostia ja VPN-palvelua tarjoava Proton on arvioinut neljä parasta verkkoselainta tässä artikkelissa. Lisämoduleilla verkkoselainten tietoturvaa voi kohentaa, josta tämä artikkeli kertoo enemmän.

Hetkinen, minne unohtuivat ne kaikista suosituimmat verkkoselaimet kuten Google Chrome, Apple Safari ja Microsoft Edge? Testien mukaan ne eivät käyttäjien yksityisyydestä paljon välitä, vaan keräävät tietoja kukin tavallaan.

Kumpi verkkoselain on parempi valinta? Firefox vai Brave?

Valitse kumpikin, sekä Brave että Firefox. Käyttämällä kahta verkkoselainta siten, että niillä on omat tehtävät voi omaa tietosuojaa parantaa helposti. Tämä artikkeli kertoo tarkemmin miten se tehdään.

Vielä yksi tärkeä asia. Ohjelmistotuotteet ovat jatkuvan kehityksen alla. Uusi ominaisuuksia lisätään, virheitä korjataan, tietoturva-aukkoja suljetaan. Tuotteet muuttuvat ajan mukana. Brave ja Firefox ovar parhaat verkkoselaimet tällä hetkellä, mutta tilanne voi muuttua. Kummankin selaimen kehittäjät ovat aiemmin tehneet virheitä myös yksityisyydensuojan suhteen, mutta ne on korjattu. Kummallakin on uskottava strategia miten ne aikovat edetä tuotteiden kanssa.

Pääotsikon kuva Privacytests.org.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *