Posted in Tietoturva

Kohenna tietoturvaa määräämällä verkkoselaimille omat tehtävät

Windows, Mac tai Linux -tietokonetta käytettäessä verkkoselain on monella ruudun tuijottajalla eniten käytetty ohjelma. Selain on laaja ja monimutkainen ohjelmistokokonaisuus, joka voi sivujen näyttämisen lisäksi itsekseen ajaa ohjelmia, ja ladata koneelle uusia ohjelmia ja tiedostoja. Tästä syystä selain on houkutteleva murtautumisväylä tietokoneelle. Selain on myös erinomainen tiedonlähde yksityistä tietoa kerääville yrityksille. Helppo tapa parantaa tietoturvaa ja yksityisyydensuojaa on ottaa käyttöön kaksi tai kolme verkkoselainta, joille jokaiselle annetaan omat tehtävät.

Tämä artikkeli esitteli idean selainten tehtäväjaosta muutama vuosi sitten. Olin asiaa enempää ajattelematta jo toiminut lähes sen mukaisesti, ja idea onkin helppo räätälöidä jokaisen omien tarpeiden ja tottumusten mukaiseksi.

Konsepti perustuu siihen, että yksi selain omistetaan tärkeille asioille kuten pankkiasiointiin ja sähköpostiin. Tämän selaimen asetukset ovat tarkkaan rajatut. Toinen selain on satunnaista verkkosurffailua, uutisten seuraamista ja tiedonhakua varten. Jos tähän toiseen, riskialttiiseen selaimeen iskee haittaohjelma, tärkeitä tietoja käsittelevä selain on kuitenkin turvassa.

Yksi esimerkki selainten tehtäväjaosta on tässä artikkelissa, mutta itse olen päätynyt hieman erilaiseen käytäntöön. Seuraavassa oma tapani hoitaa tehtäväjako.

Aivan aluksi on syytä ottaa käyttöön verkkoselaimet, jotka on testattu ja todettu tietoturvaltaan ja yksityisyydensuojaltaan luotettaviksi. Suositut ohjelmat kuten Google Chrome ja Microsoftin selaimet on hyvä unohtaa, sillä niiden tiedetään keräävän runsaasti käyttäjiensä dataa. Parempia ohjelmia ovat esimerkiksi Vivaldi, Brave, Firefox ja Opera.

brave verkkoselain, asetukset

Verkkoselain numero 1

Varaa selain numero 1 arvokkaan tiedon käsittelyyn, kuten pankkiasiointiin, verovirastoon, terveyteen liittyviin tietoihin, sähköpostiin ja kaikkeen muuhun henkilökohtaiseen ja arkaluonteiseen asiointiin. Älä käytä tätä selainta mihinkään muuhun. Säädä selaimen asetukset mahdollisimman tiukalle tietoturvatasolle. Estä mainokset ja käytön jäljitys. Asenna EFF Privacy Badger plugin selaimeen jollei selain osaa estää jäljitystä. Kaikista tehokkain mainosten ja jäljityksen estotapa on plugin noscript (tekijä on Hackademix or Giorgio Maone selaimesta riippuen).

Noscriptin käyttö tosin vaatii pitkää pinnaa eikä välttämättä sovi kaikille. Valtaosa verkkopalveluista lakkaa nimittäin toimimasta noscriptin käyttöönoton jälkeen. Noscriptin asetuksia säätämällä palvelun kuin palvelun saa toimimaan, mutta se on tehtävä erikseen jokaiselle palvelulle (vain ensimmäisellä kerralla).

Verkkoselain numero 2

Valjasta selain numero 2 tiedonhakuun, tuotteiden etsintään, verkkosurffailuun, uutisten lukemiseen, videoiden katseluun ja ylipäätään kaikkiin palveluihin joihin ei tarvitse kirjautua. Älä koskaan kirjaudu tällä selaimella pankkiin tai mihinkään tärkeään palveluun.

Muuta selaimen asetukset siten, että päivän käytön aikana kertynyt historiatieto poistuu kun suljet selaimen. Mikäli käytössäsi on VPN (Virtual Private Network), niin se on erinomainen piilottamaan koti- tai työosoitteesi. Varsinkin kotikäyttäjillä tietokoneen verkko-osoite (IP osoite) kertoo melko tarkasti asuinpaikan, mutta VPN tosiaan siirtää osoitteen muualle, jopa toiseen maahan. Esimerkiksi Opera-verkkoselaimessa on mukana ilmainen VPN.

opera selain

Verkkoselain numero 3

Selainten 1 ja 2 varaaminen vain niille määärättyihin tehtäviin ovat perusta turvallisemmalle internetin käytölle. Selain 1 tärkeille asioille ja selain 2 surffailuun.

Ahkerat sosiaalisen median käyttäjät voivat varata vielä kolmannen selaimen Twitter-, Facebook-, Pinterest- ja muiden vastaavien palveluiden käyttöön. Ne ovat tunnetusti (Googlen lisäksi) erittäin innokkaita henkilökohtaisen tiedon kerääjiä ja joskus myös haittaohjelmien tartuntalähteitä.

Mainosten ja jäljityksen estoa on hyvä yrittää, mutta jotkut sosiaalisen median palvelut joko lakkaavat toimimasta tai ilmoittavat vaativansa mainosten eston lopettamista.

Verkkoselaimia:
Vivaldi.
Opera.
Brave browser.
Pale Moon
Firefox.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *