Posted in Teknologia

Nextcloud Hub 19 pilvipalvelin hyväksyy kirjautumisen ilman salasanaa ja mahdollistaa videokonferenssit

Nextcloud on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, jota monet organisaatiot käyttävät esimerkiksi intranet-palvelimena ja projektien työpalvelimena. Perusohjelmisto on ilmainen, joten siitä saa tehtyä perheelle oman yksityisyydensuojasta huolehtivan pilvipalvelun. Keskeinen toiminto Nextcloudissa on tiedostojen talletus ja jakaminen turvallisesti. Se mikä tekee ohjelmistosta houkuttelevan on sen laajennettavuus lisäsovelluksilla. Suosittuja applikaatioita ovat esimerkiksi muistilaput, dokumenttien työstäminen pilvessä, kalenteri, uutisten kerääjä, puhe- ja videokonferenssit, kuva-albumit ja projektihallinta.

Ydinohjelmiston takana on saksalainen yhtiö, mutta lisäosia voi avoimeen koodiin perustuvassa järjestelmässä tehdä kuka tahansa.

Nextcloud 19 on ohjelmiston uusi versio, jossa on muutama merkittävä uutuus: suojattu kirjautuminen järjestelmään ilman salasanaa, Zoom-videopalvelua muistuttava videokonferenssi, dokumenttien työstäminen videokokouksessa ja tärkeiden projektin hallinnan päivämäärien näkyminen kalenterissa.

Turvallinen kirjautuminen ilman salasanaa

Yhteistyökumppanien avustamana Nextcloud on kehittänyt varman kirjautumistekniikan, joka perustuu USB-tikussa kulkevaan tunnisteeseen. Käyttäjälle toiminto näkyy siten, että Nextcloudin pyytäessä kirjautumistietoja käyttäjä laittaa USB-tikun laitteeseen ja antaa tunnusluvun. Siitä eteenpäin järjestelmä hoitaa kirjautumisen käyttäjää vaivaamatta.

Tämä ilman salasanaa toimiva tekniikka pohjautuu WebAuthn-standardiin, joka on kehitetty nimenomaan helpottamaan kirjautumista turvallisesti jonkin lisälaitteen avulla, sormenjäljellä, kasvotunnistuksella, tai muulla hyväksytyllä tekniikalla.

Tietoturvan asiantuntijat pitävät WebAuthn-standardin mukaisia ratkaisuja selkeästi parempina kuin perinteistä käyttäjätunnus/salasana yhdistelmää. Ratkaisua varten Nextcloud teki yhteistyötä tietoturvaan erikoistuneen Nitrokey-yhtiön kanssa. Yhteistyön tuloksena syntyi USB-tikun mallinen turva-avain. Käyttäjät voivat tehdä vaaditut asetukset omalla Nextcloud-tilillään.

nitrokey usb-tikku: kirjautuminen ilman salasanaa

Vihje Nextcloud-käyttäjille, joilla on jatkuvasti useampi kuin yksi laite kirjautuneena järjestelmään: ylivoimaisesti helpoin tapa kirjautua omalle tilille on aktivoida Notification authentication -ominaisuus. Se on ollut saatavissa versiosta 18 lähtien. Esimerkiksi kun aloitat kirjautumisen tietokoneella Nextcloudiin, voit puhelimella hyväksyä kirjautumisen. Salasanoja ei tarvitse muistaa eikä kirjoittaa, mutta tosiaan vähintään jokin toinen laite on oltava kirjautuneena, että tämä toimii.

Videokokous Zoom-palvelun tyyliin

Talk-sovellus on ollut Nextcloudin suosikkisovelluksia jo jonkin aikaa silloin kun on haluttu pitää kokous verkossa muutaman henkilön kesken. Sovelluksen suorituskyky ei ole skaalautunut muutamaa yhteyttä pidemmälle, joten moni ilahtuu uudesta palvelinohjelmasta jolla pääsee 50 osallistujaan asti.

Struktur AG on kehittänyt videoyhteyksiä varten suorituskykyisen palvelinohjelmiston, joka toimii Talk-sovelluksen kanssa.

Dokumenttien työstäminen videokokousten aikana

Videokokouksen aikana voi tulla tarve tutkia tai työstää yhdessä dokumenttia. Aina voi avata uuden ikkunan ja käynnistää siihen pilvipalvelusta haluttu dokumentti, jotta näkee saman tilanteen kuin muutkin. Nyt Nextcloud Talk videokokoussovelluksessa kaikki voivat työstää samaa dokumenttia.

Uusi ominaisuus tulee Collabora Productivity-yhtiöltä, joka on kehittänyt Collabora Online -pilvipalvelun asiakirjojen hallintaan ja työstämiseen. Ominaisuuden käyttöönotto edellyttää Collabora Online palvelinohjelmiston asentamista.

Kalenteri näyttää projektinhallinan tärkeät päivät ja tapahtumat

Mikäli Deck projektinhallintasovellus on käytössä, niin nyt se toimii yhteen kalenterin kanssa. Kalenteri osaa näyttää projektien tärkeät päivämäärät ja tapahtumat.

Asenna Nextcloud Hub 19 tai päivitä aikaisemmasta versiosta

Nextcloud 19 asennus ja päivitys tehdään samalla tavalla kuin aikaisempien versioiden asennukset ja päivitykset. Tästä löytyy englanninkieliset ohjeet asennukseen ja päivitykseen.

nextcloud hub 19 päivitysprosessi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *