Posted in Media, Viestintä

Miksi on järkevää kirjoittaa WordPress-julkaisut muulla kuin Gutenberg-editorilla

WordPress sai uuden kirjoitus- ja editointiohjelman Gutenberg noin puolitoista vuotta sitten. Vaikka se aluksi vaikutti loistavalta keksinnöltä, olemme lähes huomaamatta siirtyneet käyttämään muita työkaluja. Miksi? Gutenberg ei itse asiassa ole kirjoittajan sovellus, vaan taittajan ja sivuston suunnittelijan työkalu.

Tänä päivänä uuden WordPress-artikkelin työnkulku meillä on seuraava:

  1. Kirjoitamme Wordilla, LibreOfficella, tai millä tahansa tekstinkäsittelyohjelmalla, joka hyväksyy tekstin sekaan html ohjausmerkit (tags), toimii ilman verkkoyhteyttä, ja tallettaa dokumentit paikallisesti, ja kirjoittaja tallettaa ne mahdollisesti myös Nextcloud-palvelimelle verkkoon.
  2. Editoimme artikkelin tekstinkäsittelyohjelmassa, ja lopullinen versio tallennetaan paikallisesti ja verkkoon.
  3. Artikkeli siirretään leikkaa-liimaa (copy-paste as plain text) menetelmällä tekstinkäsittelyohjelmasta WordPressin Gutenberg-editoriin. Tällä tavalla kaikki html-erikoismerkit, kuten linkit ja otsikot tulevat automaattisesti uuteen artikkeliin.
  4. Artikkeli taitetaan Gutenbergissa: kuvat liitetään mukaan, taulukot, graafit, värit ja infolaatikot saavat paikkansa.
  5. Valmis artikkeli julkaistaan.
microsoft word tekstinkäsittelyohjelma
Microsoft Word.

Miksi emme hoida koko julkaisuprosessia Gutenbergissa? Uusi työnkulkumme on kirjoittajaystävällisempi ja turvallisempi kuin koko prosessin tekeminen Gutenbergissa. Esimerkiksi nämä hyödyt ovat selviä:

  • Kirjoittajilla on aina kopiot alkuperäisistä artikkeleista. Kuten The Digital Reader bloggaaja karvaasti koki, kaikkea ei ole hyvä laskea yhden kortin varaan. Tapahtuipa WordPressille mitä tahansa, meillä on aina artikkelit tekstinkäsittelytiedostoina tallessa.
  • Kirjoittajilla ei tarvitse olla verkkoyhteyttä kun he miettivät, luonnostelevat ja kirjoittavat artikkeleita. WordPress sisältää erinomaisen automaattisen keskeneräisen työn tallennuksen, mutta jos bitit eivät kerta kaikkiaan kulje palvelimelle, niin mikään ei auta. Kirjoittaminen ilman verkkoyhteyttä on olennainen osa työnkulkua ja vapautta tehdä työ kuten kukin haluaa.
  • Kirjoittajat voivat käyttää mitä tahansa kirjoitusohjelmaa mistä sattuvat pitämään. Ehkä yksi haluaa käyttää mahdollisimman yksinkertaista sovellusta, mutta toinen haluaa Microsoft Wordin kaikilla kilkuttimilla.
  • Pitkiä tekstejä kirjoittavat henkilöt, jotka kenties naputtelevat keskimääräistä paremmalla nopeudella huomaavat, että Gutenberg ei pysy vauhdissa mukana. He myös huomaavat, että Gutenber ei sisällä ominaisuuksia, joita he odottavat. Näin on, koska Gutenberg ei ole tekstin tuottamiseen sopiva ohjelma.

Gutenberg on taittajan ja sivuston suunnittelijan väline, ei kirjoittajan sovellus

Gutenberg on erinomainen sivun taittajan apuväline. Sillä on helppo kokeilla vaihtoehtoisia asetelmia, tiputtaa kuvia ja graafeja artikkeliin, ja tehdä muita layout-hienouksia.

Kuten WordPressin kehitystiimi on kertonut lohkoihin (block) perustuva toiminnallisuus tulee myös teemojen ja sivujen ominaisuudeksi. Tämä on sitä missä Gutenberg on vahvoilla – ei kirjoittajan työkaluna.

One thought on “Miksi on järkevää kirjoittaa WordPress-julkaisut muulla kuin Gutenberg-editorilla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *