Posted in Tietoturva

Mobiililaitteessa tärkeä ominaisuus on tietosuojasta huolehtiva verkkoselain

Moni yksityisistä, henkilökohtaisista tiedoistaan huolehtiva internetin käyttäjä ei ehkä tule ajatelleeksi, että Facebookin, Googlen ja Twitterin lisäksi ahneimpia tietovarkaita ovat verkkoselaimet. Android-puhelinten ja tabletien oletusselain Chrome on niin ahkera varas, että se lähettää dataa Googlen tietokantoihin myös pitkin yötä. Apple Safari -selain tiettävästi kunnioittaa yksityisyyttä paremmin, mutta kaikista varminta on siirtyä kokonaan toiseen selaimeen. Hyviä vaihtoehtoja mobiililaitteille löytyy useita.

Tässä kolme verkkoselainta (lisää vaihtoehtoja näiden jälkeen), jotka omassa päivittäisessä käytössä sekä puhelimissa että tableteissa ovat osoittautuneet toimiviksi.

opera selainohjelma android-puhelimessa
Opera Android-puhelimessa.

Opera
Opera on verkkoselainten veteraani. Yksi ensimmäisistä sovelluksista, joilla pääsi world wide webiä katsomaan kun se maailma aukesi yli 20 vuotta sitten. Pitkästä kokemuksesta johtuen Operan toiminnallisuus ja toimivuus on erinomainen myös mobiililaitteissa. Mukana myös ilmainen VPN-palvelu, jonka avulla saattaa naamioitua vaikka hollantilaiseksi verkkosurffaajaksi.

Qwant
Qwant aloitti käyttäjiensä yksityisyyttä kunnioittavalla hakukoneella, mutta on sittemmin laajentanut muihinkin palveluihin. Verkkoselain Android- ja Apple-mobiililaitteille on niistä yksi. Yritys on ranskalainen, joten sen tulee noudattaa eurooppalaisia tietosuojakäytäntöjä.

DuckDuckGo
DuckDuckGo taisi olla ensimmäinen hakukone, joka teki ison numeron siitä, että se ei vakoile käyttäjiään. Internetin käyttäjien tietoisuuden kasvaessa sen suosio onkin kasvussa. Esimerkiksi meidän verkkosivustojemme tilastot osoittavat DuckDuckGon olevan toiseksi suosituin hakukone – tosin vielä kaukana Googlen suosiosta. Nyt yksityisyyttä kunnioittavan DuckDuckGo-verkkoselaimen voi asentaa Android- ja Apple-mobiililaitteisiin.

qwant verkkoselain puhelimessa
Qwant selainohjelma.

Edellä mainitun kolmen selainohjelman lisäksi 01.net löysi neljä muutakin tietosuojaa kunnioittavaa selainta.

Brave
Brave on saanut kiitosta PC-verkkoselaimena nopeudestaan ja tietosuojastaan. Hyvin se on tietokoneessa toiminut, mutta nyt verkkoselain on saatavilla myös Android ja Apple iOS -laitteisiin.

Firefox
Firefox on monille tuttu selainohjelma vaihtoehtona Safari, Edge ja Chrome -sovelluksille. Firefox on saatavilla mobiililaitteille, ja sen lisäksi yhtiö on kehittänyt mobiiliversion Firefox Focus, joka pyrkii tarjoamaan hyvän tietosuojan ja yksinkertaisen käyttökokemuksen.

Ghostery
Ghostery voi olla jollekin tuttu selainohjelmien lisämoduulista, jolla voi estää mainoksia ja tiedonkeruuta. Saksalaisen yhtiön omistama Ghostery on kehittänyt puhelimiin ja tableteihin selaimen, jossa käytetään vuosien aikana opittuja menetelmiä henkilökohtaisen tiedon keruu estoon.

Opera Touch
Opera on tehnyt Touch-version selaimestaan nimenomaan puhelimiin sillä ajatuksella, että sitä voi käyttää yhdellä sormella.

Suosituimmat verkkoselaimet mobiililaitteissa

Hyviä vaihtoehtoja Android- ja Apple iOS -laitteiden verkkoselaimiksi siis on, mutta laitteiden mukana tulevat sovellukset ovat ylivoimaisesti suosituimpia. Netmarketshare on kerännyt mobiiliselainten käyttäjämääristä tilastoa. Syyskuussa 2020 tilanne oli mobiililaitteissa seuraava:

Google Chrome 63,72% mobiililaitteiden käyttäjistä luotti tähän verkkoselaimeen.
Apple Safari 26,40%
Opera 0,57%
Firefox 0,68%
Opera Mini 0,34%

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *