Posted in Teknologia

Edullinen mini-PC päätyy monen kodin yksityiseksi pilvipalvelimeksi tai turvavalvomoksi

Raspberry Pi taisi oli se tuote, joka sai tietotekniikan parissa viihtyvät tuunaajat taas innostumaan pienistä ja halvoista tietokoneista. Raspberry Pin alkuperäinen idea oli tarjota pieni tietokoneen piirilevy, jossa oli juuri ja juuri tarpeeksi muistia ja välttämättömät liitännät näyttöä ja näppäimistöä varten. Ei aikaakaan kun vastaavia tuotteita ilmestyi markkinoille, joten Raspberry ja muut vastaavat valmistajat joutuvat kehittämään jotain uutta ja parempaa. Otetaan muutama esimerkki, ja katsotaan mitä alle sadalla eurolla ja hieman yli sen maksamalla saa.

Moni Raspberry Pi -tietokoneen kotiinsa hankkinut tekniikkataituri on tehnyt laitteesta perheen yksityisen tiedostopalvelimen (tai hienosti ilmaistuna pilvipalvelimen) avoimen lähdekoodin Nextcloud-ohjelmiston avulla. Nextcloud on siinä mielessä hyvä valinta, että sen toimintoja voi laajenta tiedostojen hallinnasta kalenteriin, muistiinpanoihin, videokonferenssiin, uutisten kerääjään ja moneen muuhun hyödylliseen asiaan.

Toinen yleinen käyttökohde näille halvoille laitteille on kodin automaatio ja valvonta. Esimerkiksi kameravalvonta on suosittu sovellus, jonka tekniikkaa osaava perheenjäsen voi rakentaa edullisista web-kameroista ja open source -liiketunnistusohjelmista (kuten Motion) itse.

Varmasti näitä pikkukoneita käytetään myös PC:n korvikkeina jonkin verran, mutta se ei aina ole se paras käyttökohde, sillä kaikki oheislaitteet näytöstä, kiintolevystä ja näppiksestä alkaen on hommattava erikseen, jolloin halpa kannettava tai tablet voi olla järkevämpi ratkaisu.

Tässä muutama poiminta edullisten mini-PC tietokoneiden valikoimasta maailmalta.

Raspberry Pi
Pienelle piirilevylle toteutettuja Pi-tietokoneita (kuva artikkelin otsikon yläpuolella) on jo monta mallia. Alkuun pääsee noin 20 dollarin PC:llä ja tehokkaamman koneen saa vielä reilusti alle sadan dollarin. Jos tarvitsee näytön, kiintolevyn tai näppäimistön ne on hankittava kaapeleineen lisäksi, joten todellisuudessa hintaa tulee enemmän. Raspberry Pi-tietokoneiden käyttöjärjestelmänä on Linux-pohjainen laitteelle sovitettu ohjelmisto.

raspberry pi 400 tietokone näppäimistön sisällä
Tietokone näppäimistön sisällä Raspberry Pi 400.

Raspberry Pi 400
Raspberryn uusin tuote näyttää jo sen verran tietokoneelta, että siinä on kunnon näppäimistö. Itse tietokone onkin rakennettu tyylikkään näppäimistön sisään. Suorituskykyä löytyy: 64 bitin prosessori, 4GB RAM, Wi-Fi, kaksi näyttöliitintä, kolme USB-liitintä. Hinta on edelleen kohtuullinen: noin 70 puntaa.

zero terminal 3 mini pc

Zero Terminal 3
Zero Terminal 3 on mini-PC, jonka sisällä on Raspberry Pi. Suurehkon älypuhelimen kokoinen kotelo, jonka sisällä on PC liityntöineen. Hinta on noin 120 dollaria.

XCY tikun mallinen mini-pc

XCY M1K PC stick
Kiinassa ollaan hereillä uusien trendien seurannassa, ja mini-PC -tuotekehitys on vauhdissa monella elektroniikkatehtaalla. XCY-yhtiön on kehittänyt hieman USB-muistitikkua suuremman tietokoneen missä on Windows -käyttöjärjestelmä. Intelin prosessori, langattomat yhteydet ja muistitila riittävät Windowsin tarpeisiin. Hinta on 150 dollaria.

Ningmei Rubik’s Cube Mini Computer Host
Ehkä pitkä nimi kertoo pitkästä listasta tärkeitä ominaisuuksia, mutta tämä mini-PC on puhelimista tunnetun Xiaomin tuote. Kiinostusta tuotteeseen mitataan vielä kiinalaisella joukkorahoitussivulla, jossa hinta on noin 150 dollaria. Design on Rubikin kuutiosta lainattu, joten liittimet ovat hyvin esillä.

xiaomi rubik cube mini host

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *