Posted in Tietoturva

Mikä on oikea paikka säilyttää puhelimella otetut valokuvat?

Puhelimen kameralla otetut valokuvat ovat monelle niin arvokkaita, että niitä kerätään laitteen muistiin niin paljon kuin vain tilaa riittää. On tietysti kätevää pitää elämän tärkeät muistot aina taskussa nopeasti selattavissa ja muille esittelyvalmiina, mutta entäs jos herkälle laitteelle tapahtuu jotain ikävää? Onko puhelimen muistitila todella paras tapa arkistoida valokuvat? Mitä jos puhelin katoaa tai risahtaa päreiksi?

Jokin aika sitten satuin huomaamaan mielestäni hyvin erikoisen kysymyksen keskustelupalstalla: mikä on paras tapa siirtää noin 7000 valokuvaa (40GB) iPhone-puhelimeen? Kysyjä oli hankkinut uuden puhelimen, johon hän halusi siirtää kaikki kuvat vanhasta puhelimesta. Täytyy myöntää, että kului hetki ennen kuin ymmärsin kysyjän olevan tosissaan. Hän ei halunnut siirtää kuvia talteen jonnekin turvalliseen säilöön, vaan halusi tallettaa kaikki vuosien aikana kertyneet tuhannet kuvat uuteen puhelimeen.

Olen tämän jälkeen havainnut saman asian hieman eri yhteydessä. Esimerkiksi Ruotsissa asuva ystävä on innokas taltioimaan kaikki mahdolliset ravintolakäyntinsä ja ystävien tapaamiset monin valokuvin. Hän pystyy vikkelästi hakemaan puhelimestaan vuosien takaiset tapaamiset ja kuvista todentaa ketä oli paikalla ja myös varmistaa ajankohdan.

Toiselta ystävältä varastettiin torilla puhelin. Hänen ainoa huolensa oli puhelimella otettujen valokuvien kohtalo. Varmuuskopiointi oli hänelle outo käsite, joten oletimme kuvien kadonneen puhelimen mukana. Uuden Android-puhelimen käyttöönotossa paljastui kuitenkin miellyttävä yllätys: Googlen Android-ohjelmisto oli ystävällisesti kopioinut (vai varastanut?) kaikki kuvat Google Drive -palveluun puhelimen Android-tunnuksen tilille. Sieltä ne saattoi kopioida uuteen puhelimeen.

7000 valokuvan, jotka vaativat 40 gigatavua tilaa, siirtäminen uuteen puhelimeen ei taida ollakaan niin omituinen asia kuin ensin ajattelin.

Kukaan ei kuitenkaan halua menettää kallisarvoisia valokuviaan jos puhelimelle tapahtuu jotain. Varmuuskopiointi on siis välttämätöntä. Tässä artikkelissa on vinkkejä hyvin yksinkertaisesta varmuuskopioinnista alkaen aina tietojen suojaamiseen salakirjoituksella. Erityisesti valokuvien siirtelyyn ja muokkaamiseen tarkoitettuja ohjelmia on esitelty tässä artikkelissa.

Parempi vaihtoehto: mitään dataa ei talleteta pysyvästi puhelimeen, vaan siirretään automaattisesti turvaan

Kokonaan toinen lähestymistapa on välttää valokuvien ja ylipäätään kaiken oman datan säilyttämistä puhelimessa. Jos puhelin katoaa, kaikki data on tallessa muualla, eikä puhelimen uusi haltija löydä laitteesta paljoakaan turvallisuuden tai yksityisyyden kannalta tärkeää tietoa.

pcloud pilvipalvelu

Tässä joitakin tavallisia asioita mitä puhelimeen usein tallennetaan, mutta jotka on hyvä tallettaa muualle luotettuun palveluun.

Valokuvat ja videot: aktivoi valokuvien automaattinen kopiointi pilvipalveluun, jota käytät. Jos käytät esimerkiksi Dropboxia, niin aseta puhelimen Dropbox-sovelluksen asetuksissa automaattinen kopiointi päälle. Tietosuojastaan huolehtivat voivat käyttää eurooppalaisia pilvipalveluita, kuten Pcloud tai Internxt. Vaikka puhelimen muistista kuvia poistaa, omalta tililtä pilvipalvelusta ne aina löytyvät.

Sähköposti ja viestintäsovellukset: lähtökohtaisesti viestit ovat palvelimella tallessa. Varsinkin sähköpostin kohdalla on kuitenkin hyvä varmistaa, että puhelimella luetut ja sinne ladatut viestit eivät automaattisesti poistu palvelimen postilaatikosta (tämä on puhelimen sähköpostin asetuksissa).

Kalenteri ja muistiinpanot: käytä pilvipalvelun kalenteria ja muistiinpanojen kirjoitussovellusta, tai sellaista puhelimen sovellusta joka osaa synkronoida puhelimen kalenterin ja muistiinpanot pilveen.

Älykellon tai rannekkeen keräämä data: automaattinen kopiointi päälle pilvipalvelun sovelluksessa.

E-kirjat ja äänikirjat: kirjat ovat aina tallessa kaupan tilillä, josta ne on hankittu.

internxt pilvipalvelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *