Posted in Viestintä

Mobiilialan trendit heijastuvat puhelinten lisäksi myös liikkumiseen ja terveyteen

Muistatko vielä ajan kun matkapuhelimia pidettiin korvaa vasten, jotta kuultiin minkälainen ”ootsä pahassa paikassa” tervehdys oli vuorossa. Tämän päivän puhelin on kasvanut kiinni kämmeneen, josta sen ruutua niskanikamat naukuen tuijotamme. Mobiiliala on paljon muutakin kuin puhelin, sillä verkkolaitteita, älykelloja, kodin turva- ja ohjauslaitteita käytetään usein puhelimilla. Konsulttiyhtiö Deloitte kartoitti mitkä trendit ovat jo vahvoja vuoden 2022 mobiilimaailmassa.

Raportti Mastering the new digital life, 2022 mobile and connectivity trends päättelee seuraavan neljän trendin olevan vahvassa nosteessa vuonna 2022:

  1. Uusia mobiililaitteita otetaan käyttöön kokonaan uusiin tarkoituksiin ja tuotteita hankitaan myös täydentämään olemassa olevia toimintoja.
  2. Etätyö on tullut jäädäkseen, joka vaikuttaa paitsi kodin tiloihin myös laite- ja tietoliikennevalintoihin.
  3. Terveydenhoitoa etänä kokeilleet pitävät etälääkärillä käyntiä hyvänä (nämä tiedot on koottu kyselytutkimuksella Yhdysvalloissa), jonka tulevaisuudessa uskotaan yleistyvän.
  4. Laitteet, kuten älykellot ja henkilökohtaista terveystietoa keräävät vimpaimet ovat tulleet jäädäkseen. Niiden avulla jokainen voi helposti seurata itselle tärkeitä asioita, kuten kuntoaan tai kehon poikkeamia normaalista tilanteesta.

Deloitte laati 2022 Mobile and connctivity trends -raportin kyselytutkimuksella, johon saatiin 2005 vastausta yhdysvaltalaisilta kuluttajilta. Aiheina olivat laitteet, verkkoyhteydet, virtuaalikokemukset, puettavat laitteet, ja digitaalisen elämän ongelmat.

Enemmän ja enemmän mobiililaitteita ja verkkoja

5G-mobiiliverkot eivät Suomessa enää ole aivan uusi asia, sillä verkkoja on rakennettu pitkään ja puhelimia on onllut saatavilla nopeampaa mobiiliyhteyttä haluaville. Kun sekä 5G-verkkoyhteys on kunnossa ja 5G-puhelin kädessä, niin eniten tutkimuksen mukaan kiitosta uusi teknologia saa:

  • 25% 5G-käyttäjistä kertoo katsovansa enemmän suoratoistovideoita.
  • 20% käyttää 5G-puhelintaan aiempaa enemmän Wifi-reitittimenä mobiiliverkkoon, jotta muut laitteet voivat kytkeytyä sen kautta internetiin.
  • 25% sukupolvi Z (14-25 vuotiaat) kertoo mobiililaitteella pelaamisen lisääntyneen 5G-teknologian myötä.

Lisääntynyt mobiililaitteiden ja kodin valvontalaitteiden hankinta heijastuu verkkolaitteiden hankintaan, esimerkiksi Wifi-reitittimiä hankitaan jatkuvasti lisää.

[Tätä ei raportissa mainittu, mutta laitepuolella on muitakin selkeitä kehitystrendejä. Taittuvat puhelimet ovat vahvasti tulossa. Ne ovat vielä hinnoiteltu korkealle, mutta ajan myötä ne löytävät massamarkkinoille sopivan hintatason. Tabletit puolestaan ovat löytämässä uuden markkinan tietotyöläisten ja artistien kompakteina kannettavina tietokoneina, joilla voi piirtää kynällä ja kirjoittaa ruudulle tai suojakotelon näppäimistöllä.]

Etätyön ongelmat vähenemässä

Deloitte 2022 mobile report: remote work
75% etätyötä pandemian aikaan tehneistä haluaa jatkaa sitä jossain muodossa.

Deloitten tutkimukseen osallistuneet etätöitä tehneet ihmiset ovat olleet kokemukseen niin tyytyväisiä, että lähes kaikki (99%) arvostivat mahdollisuutta tehdä töitä kotona.

Etätyön suurimpina hyötyinä pidettiin työmatkojen välttämistä, kodin mukavuutta, tartuntatautiriskin vähäisyyttä, työhön keskittymistä ja yhteyttä perheeseen.

Ongelmiksi etätyössä koettiin kotiaskareiden tunkeutuminen työn sekaan, stressin tunnetta, kehnoa internet-yhteyttä kotona, työpäivät venyivät pidemmiksi kuin toimistossa, ja ongelmia oli videokokousten kanssa. Ongelmien määrä kaiken kaikkiaan oli kuitenkin vähentynyt vuotta aiempaan tehtyyn tutkimukseen verrattuna.

Terveydenhoito etäyhteydellä

Yhdysvalloissa 49% internetiä käyttävistä kertoi olleensa etäyhteydellä lääkärin vastaanotolla vuoden aikana.

Suurimpina etuina pidettiin mukavuutta, tartuntatautien välttämistä, helppoa sovittamista omaan aikatauluun ja mahdollisuutta keskustella ammattilaisten kanssa entistä useammin.

Ongelmiksi etäyhteydellä tehdyissä lääkäritapaamisissa nähtiin kasvotusten tapaamisen kontaktin puute, potilasta ei voi tutkia kunnolla, ja teknisiä ongelmia.

Puettavat laitteet yleistyvät kelloista ja rannekkeista lähtien

Laitteet, kuten älykellot, liikettä mittaavat rannekkeet ja unta tarkkailevat sormukset ovat tulleet osaksi yleistä mobiililaitevalikoimaa. 41% tutkimukseen osallistuneista kertoi omistavansa jonkin edellä mainituista puettavista laitteista, ja 60% kodissa oli vähintään yksi sellainen. Laitteen omistavista ihmisistä 90% käytti niitä kunnon ja terveysarvojen mittaamiseen. Peräti 70% väitti laitteen kohentaneen heidän kuntoaan tai terveyttään.

Deloitte mobiiliraportti 2022 trendit
Terveyttä ja kuntoa mittaavat puettavat laitteet ovat hyötykäytössä.

Eniten käytetyt toiminnot urheilu/älykelloissa ja kuntoilutietoa keräävissä rannekkeissa olivat:

  • Askelten laskeminen 64%
  • Pulssin mittaaminen 59%
  • Kalorien kulutus 42%
  • Sydänsähkökäyrän seuranta 40%
  • Unen laadun seuranta 39%
  • Matkan ja nopeuden mittaus 31%

Uuden teknologian ja uusien laitteiden myötä vääjämättä seuraa myös uusia tietoturvariskejä. Deloitte kysyi yhdysvaltalaisilta mobiililaitteiden käyttäjiltä minkälaisia tietoturvaongelmia heillä oli ollut:

  • 15% ihmisen sosiaalisen median tili oli hakkeroitu (joku on onnistunut murtautumaan tilille ja ottamaan sen haltuunsa).
  • 13% luottokorttia oli käytetty väärin.
  • 10% oli haksahtanut verkon kautta tehtyyn huijaukseen.

Ei ole ihme, että rikolliset ovat niin ahkeraan liikkellä, jos onnistumisprosentti on 10-15% tasoa. Oma mobiililaite onkin syytä pitää tarkasti kunnossa ja salasanat vahvoina.

deloitte mobility trends 2022: security actions
Positiivista kehitystä tietoturvan suhteen: kolmannes ihmisistä on ottanyt kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttöön verkkopalveluissa ja estänyt sijaintitiedon keruun mobiililaitteista.

Pääotsikon kuva Luke Wroblewski.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *