Posted in Ohjelmisto

Miten toimii Android-puhelin ilman Googlen palveluita?

Älypuhelin on jo käytännössä välttämätön väline jokapäiväiseen asiointiin ja kommunikointiin. Tietoturvastaan ja yksityisyydestään tarkat ihmiset ovat kuitenkin hyvästä syystä huolissaan Applen ja Android-puhelinten henkilökohtaisten tietojen keruusta, jolla monet yritykset tekevät liikevaihtoa. Yksi hyvä vaihtoehto näille kahdelle markkinajohtajalle on kuitenkin tullut saataville: Android-puhelimet, joissa Googlen henkilökohtaisia tietoja keräävät sovellukset ja palvelut on korvattu turvallisilla avoimen lähdekoodin ohjelmilla.

Keskityn tässä /e/OS-nimiseen ohjelmistoon joka perustuu avoimen lähdekoodin osaan Android-käyttöjärjestelmästä. e/OS-ohjelmistoa kehittävä ja markkinoiva eurooppalainen e.foundation on koodannut Googlen sovelluksia korvaavia komponentteja ja sovittanut muiden tekemiä valmiita avoimen lähdekoodin ohjelmia yhtenäiseksi järjestelmäksi. Muita hieman tätä vastaavia Googlen komponentit Androidista poistaneita ohjelmistoja ovat esimerkiksi GrapheneOS, LineageOS, CalyxOS ja Brax2.

Tällä hetkellä eOS-ohjelmistolla toimivan puhelimen saa käyttöönsä kahdella tavalla. Koko laajan käyttöjärjestelmäpaketin voi ladata itselleen ja asentaa omaan puhelimeen. Se vaatii kuitenkin erityisosaamista, joten toinen vaihtoehto on ostaa e.foundationilta puhelin, jossa ohjelmisto on valmiina. Nämä puhelimet ovat saaneet nimen Murena, vaikka ne ovat muiden Android-puhelinvalmistajien tehtaiden tuotteita.

Tämä ratkaisu, jossa ytimeksi otetaan avoimen lähdekoodin osa Android-ohjelmistosta (AOSP) on siitä hyödyllinen, että sen mukana saadaan yhteensopivuus miljooniin Android-sovelluksiin. Kaikkiin edellä mainittuihin puhelinohjelmistoihin voi ladata samoja Android-sovelluksia kuin normaaleihin Android-puhelimiin. Joitakin harvoja poikkeuksia yhteensopivuuden kanssa on, mutta itse en ole niihin törmännyt.

vivaldi broswer in eos phone

E.Foundationin tavoitteena on ollut tehdä puhelimen käyttöjärjestelmä pilvipalveluineen ilman tietojenkeruuta ja ihmisten seurantaa siten, että Android-sovellukset kuitenkin toimivat. Tavoite on nähdäkseni saavutettu (e.foundationin yhteisön keskustelupalstoilla käydään jatkuvaa kädenvääntöä onko tavoite 100% saavutettu vai vuotaako jossain, mutta jatkuva yksityisen datan vuoto Googlelle käyttöjärjestelmästä on estetty).

Lisäksi eOS-ohjelmiston mukana tulee työkalu Advanced Privacy, joka seuraa onko puhelimessa tietoja kerääviä sovelluksia (koska laitteeseen voi ladata esimerkiksi Googeln ja Facebookin sovelluksia jotka taatusti imevät henkilökohtaista dataa). Omassa puhelimessa käytän Vivaldi-verkkoselainta, josta Advanced Privacy löysi neljä tietoja keräävää toimintoa. Advanced Privacy -työkalussa voi laittaa eston päälle, jolloin tiedot eivät lähde puhelimesta mihinkään, ja Vivaldi toimii silti hienosti.

Tärkeimmät erot eOS-puhelimen ja Google Android -puhelimen välillä

eOSGoogle Android
Kun eOS-puhelimen ottaa käyttöön se ei sisällä toimintoja tai sovelluksia, jotka keräävät käyttäjän tietoja.Googlen toimittama Android ja monet sen mukana tulevat sovellukset ja palvelut keräävät käyttäjien tietoja ja tekemisiä jatkuvasti, yötä päivää.
Advanced Privacy -työkalu valvoo (yleensä itse ladatuista sovelluksista aiheutuvia) datavuotoja, jotka käyttäjä voi halutessaan estää.Tavallisiin Android-puhelimiin on saatavilla monenlaisia tietoturvasovelluksia.
eOS:n asetuksissa voi itse laittaa puhelimen GPS-sijainniksi minkä tahansa paikan, kääntää GPS-toiminnon pois päältä, tai antaa sen toimia normaalisti.
EOS voi reitittää kaiken verkkoliikenteen e.foundationin kautta, jolloin verkkopalvelut eivät näe käyttäjän oikeaa IP-osoitetta, vaan ainoastaan e.foundationin osoitteen.VPN-palveluita on saatavilla kaikkiin puhelimiin.
EOS-puhelinten käyttäjien ei tarvitse kirjautua mihinkään saadakseen laitteen toimimaan. Pilvipalvelu murena.io on käytettävissä, mutta vain haluttaessa.Tavalliset Android-puhelimet vaativat toimiakseen Google-tilille kirjautumisen, ja usein puhelinvalmistaja esimerkiksi Samsung vaatii kirjautumista myös Samsung-tilille.
Uusien sovellusten lataaminen eOS puhelimeen onnistuu App Lounge sovelluksella tai Google Play -kaupasta anonyymisti ilman tunnusta.Tavallisella Android-puhelimella on kirjaudattava Google-tilille ennen kuin voi ladata sovelluksia Google Play -kaupasta.
Kun etsii ohjelmia eOS:n sovelluskaupasta (App Lounge) niin sovellusten tiedonkeruun lähteitä ja kohteita voi tarkastella, ja itse arvioida onko sovellus lataamisen arvoinen.
Ne eOS-puhelimen käyttäjät, jotka haluavat pilvipalveluita kuten säilytystilaa tiedostoille, kalenterin, tai sähköpostin saavat ilmaisen tilin murena.io-palveluun. Mielenkiintoinen yksityiskohta: pilvipalvelun palvelimet ovat Suomessa. Palvelu ei kerää käyttäjistään ylimääräisiä tietoja.Tavalliset Android puhelimet liittyvät Googlen pilvipalveluihin, ja niiden jatkuvaan ihmisten tekemisten seurantaan.

Onko ilman Googlea toimiva Android-puhelin sopiva kaikille kansalaisille?

app lounge sovelluskauppa e/os puhelimessa

Olen käyttänyt eOS-ohjelmistolla toimivaa puhelinta noin 1,5 vuotta tähän mennessä. Se on toiminut niin kuin pitääkin. Käyttö on kuten Android-puhelimen käyttö. Päivityksiä on tullut useammin kuin esimerkiksi Samsungin tavalliseen Android-puhelimeen. Kaikki tarvitsemani Android-sovellukset toimivat puhelimessa. Yksi pankkisovellus oli ladattava mutkan kautta: siinä tapauksessa Aurora Store auttoi lataamaan halutun ohjelman.

Näyttää mielestäni siltä, että ilman Googlea toimiva Android-puhelin on valmis ihan tavalliseen käyttöön ihmisille, jotka haluavat suojata henkilökohtaisia tietojaan. Tavalliseen Android-puhelimeen tottuneet joutuvat tekemään joitakin asioita hieman toisin eOS-puhelimessa, mutta kynnys siirtyä eOS-puhelimeen on matala.

Itse olin poistanut Googlen omista tietokoneista ja puhelimista jo aiemmin, joten sitä luopumistuskaa ei enää omalla kohdalla ollut. Jos haluaa pitää tiedoistaan huolta, eOS tarjoaa siihen välineet. Jos toisaalta tuntuu välttämättömältä osallistua maailman tapahtumiin esimerkiksi Facebookin ja Googlen kautta, niin sekin onnistuu mutta luonnollisesti näiden suuryhtiöiden sanelemilla ehdoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *