Internetissä on nyt versumeita moneen makuun: Facebook rummuttaa metaversumia kun samaan aikaan avoimen lähdekoodin tekijät rakentavat fediversumia. Tällä sivustolla kerrotaan mistä on kyse metaversumissa, joten keskitytään tässä artikkelissa avaamaan fediversumin olemusta ja miten siihen pääsee mukaan.
Termi fediversumi (englanniksi fediverse) on johdettu sanoista ”federate” ja ”universe”. Sillä tarkoitetaan verkkopalvelua, joka koostuu useasta toisistaan riippumattomien yksittäisten ihmisten tai organisaatioiden ylläpitämistä palvelimista. Niistä muodostuu käyttäjille kuitenkin yhtenäinen verkkopalvelu koska itsenäiset palvelimet päivittävät keskenään tietoa jatkuvasti pitäen koko järjestelmän ajan tasalla. Tällä hetkellä valtaosa fediversumin palveluista ovat viestintää ja sosiaalista mediaa.
Kun uusi käyttäjä haluaa liittyä johonkin fediversumin palveluun, hän voi luoda tilin vaikka Australiassa sijaitsevaan palvelimeen. Hänen tuttunsa ovat saattaneet luoda omat tilinsä Italiassa, Malesiassa tai Meksikossa sijaitseville palvelimille. Jokainen palvelin on siis eri organisaation tai henkilön ylläpitämä. Australiasta mukaan tullut uusi käyttäjä näkee ja kokee kaiken yhtenä palveluna.
Fediversumiin sovelluksia kehittävien ja palveluja ylläpitävien ihmisten visiona on saada aikaiseksi avoimeen lähdekoodiin perustuvia verkkopalveluita, jotka ovat avoinna kaikille. Palvelut eivät ole yhden keskitetyn solmun varassa, eikä yksi keskushallinto pysty päättämään miten palvelu toimii. Tästä seuraa myös se, että mikäli se palvelin missä oma tili on häviää internetistä tai jonkin palvelimen ylläpitäjä päättää sulkea käyttäjän tilin, hän voi etsiä samaan palveluun kuuluvan toisen palvelimen ja liittyä sen kautta yhteisöön.
Näin fediversumin palvelut toimivat ja näin voi liittyä mukaan
Tällä hetkellä fediversumissa toimivat suosituimmat palvelut ovat:
- Mastodon – viestintäpalvelu, joka muistuttaa Twitteriä.
- Pixelfed – valokuvien jakaminen, hieman kuten Instagram.
- Friendica – oma kaveripiiri verkossa, joka on selkeämpi käyttää kuin Facebook.
- Peertube – videoiden jakopalvelu, hajautettu versio Youtubesta.
Lisää fediversumin palveluita on listattu fediverse.party-sivustolla.
Sen lisäksi, että esimerkiksi Mastodon-palvelu koostuu useasta riippumattomasta palvelimesta, jotka kaikki päivittävät tietoja keskenään, fediversumiin liittyneet muutkin palvelut päivittävät tietojaan keskenään. Tämä tarkoittaa seuraavaa: jos julkaisen uuden kuvan Pixelfed-kuvavirtaani, se näkyy myös Mastodon-palvelussa kaikille, jotka kuvavirtaani seuraavat.
Näin pitkälle menevä automaattinen tietojen vaihto toisistaan riippumattomien järjestelmien välillä on vallankumouksellinen ajatus tämän hetken internet-jättiläisille. Se tarkottaisi esimerkiksi sitä, että jonkin Instagram-tilin kuvavirtaa voisi seurata Twitter-palvelussa aivan samalla tavalla kun toista Twitter-käyttäjää. Tätä jättiyhtiöt eivät välttämättä halua.
Katsotaan vaikka Mastodon-palvelun avulla miten kaikki käytännössä toimii. Klaava.fi-julkaisulla on tili suomenkielisessä blogi.social Mastodon-palvelimessa. Klaavan viestivirtaa voi seurata osoitteessa https://blogi.social/@klaava. Jos sinulla on tili jollakin toisella palvelimella, esimerkiksi https://mastodon.social, voit seurata Klaavan viestejä seuraamalla https://blogi.social/@klaava -osoitetta.
Fediverse.party-sivuston avulla löydät palvelimet, jonne voi luoda tilin. Esimerkiksi Mastodon-palvelimet löytyvät tästä.
Entä jos olet harrastajavalokuvaaja, ja sinulla on tili pixelfed.social -kuvapalvelussa? Esimerkiksi edellä mainitun Klaavan Mastodon-viestit näet Pixelfedissä seuraamalla https://mastodontti.fi/@klaava. Koska Pixelfed on kuvapalvelu, niin vain kuvalliset viestit näkyvät siellä.
Fediversumin ohjelmistot ovat avointa lähdekoodia ja tekniikka millä palvelut vaihtavat tietoa keskenään on kaikkien käytettävissä, siitä avautuu kokonaan uusi mahdollisuuksen maailma myös kaikille muille verkkopalveluille. Maailman eniten käytetty verkkosivustojen julkaisujärjestelmä WordPress on tästä hyvä esimerkki.
WordPress-sivusto on mahdollista liittää fediversumiin asentamalla plugin-lisämoduli järjestelmään. Eniten käytetty plugin tähän tarkoitukseen on nimeltään Activitypub. Kun plugin on saatu toimimaan, WordPress-sivuston uudet julkaisut ilmestyvät kaikkien niiden käyttäjien fediversumi-viestivirtaan, jotka ovat valinneet seuraavansa tätä sivustoa. Esimerkiksi WordPress-ohjelmistolla toteutettua Andalys.fi-sivustoa voi seurata fediversumin osoitteessa: @paamies@andalys.fi tai https://andalys.fi/author/paamies/.
Fediversumissa toimivien ohjelmistojen ja niiden välisen tiedonsiirtoprotokollan avoimuus on portti niin laajoihin uusiin mahdollisuuksiin, että ne avautuvat vasta ajan myötä. Luonnollisesti tavallista Facebookin käyttäjää ei kiinnosta pätkääkään miten hieno hajautettu järjestelmä jokin fediversumin palvelu on, mutta sen pitäisi kiinnostaa miten hajautettu järjestelmä jatkaa toimintaansa vaikka esimerkiksi jokin maa sulkisi verkkonsa kokonaan ja osa palvelimista jäisi sinne loukkuun. Samoin kansalaisaktiiveja ja sananvapauden puolestapuhujia kiinnostaa päätöksenteon hajautus: ei ole pääkonttoria, joka pystyy päättämään jonkin asian tai ihmisryhmän kohtalosta fediversumissa. Tietoturvan ja yksityisyydensuojan asiantuntijat pitävät avoimen lähdekoodin periaatetta arvokkaana koska toimintaa ohjaavat algoritmit voi kuka tahansa tarkastaa.