Posted in Ohjelmisto

Linux-puhelimia saa myös oikealla näppäimistöllä

Reilussa vuodessa Linux-käyttöjärjestelmä on ottanut pitkän loikan matkallaan käyttökelpoiseksi ohjelmistoksi puhelimiin. Kun teimme edellisen katsauksen tilanteeseen, vaihtoehtoja oli käytännössä vain pari kappaletta. Nyt vaihtoehtoja on niin monta, että voi pohtia haluaako puhelimen näppäimistöllä tai ehkä kokeilla mikä Linux-jakelupaketti sopii itselle parhaiten.

Vielä Linux-puhelinta ei kuitenkaan voi suositella aivan kaikille ihmisille. Syitä on kaksi: sovellusohjelmistot ja komentorivi. Puhelimia varten ei vielä ole juurikaan tehty Linux-sovelluksia, eivätkä Android-ohjelmat heittämällä toimi Linux-puhelimissa. Lisäohjelmien avulla Android-ohjelman saattaa saada Linux-puhelimessa toimimaan, mutta se joka tapauksessa vaatii teknistä osaamista. Vaikka Linux ei puhelimissa ole uusi tulokas, nykyinen trendi on ottaa jokin normaali Linux-jakelupaketti lähtökohdaksi ja sovittaa se puhelimeen. Tämä johtaa helposti siihen, että komentorivin käyttö on vielä toistaiseksi todennäköistä.

Joka tapauksessa, Linux-puhelimissa on melkoinen potentiaali. Käyttäjäryhmiä, joita tällainen puhelin kiinnostaa ovat esimerkiksi kaikki tietoturvasta ja yksityisyydestä huolehtivat ihmiset, viranomaiset, ja tekniikan kanssa puuhaavat ihmiset. Kun Android-sovellukset saadaan saumattomasti toimimaan Linux-puhelimissa (teknisesti se on mahdollista), kysyntää tulee olemaan näiden ryhmien lisäksi laajemminkin.

Linux-puhelimet

Tuotteiden listauksessa apuna oli Tuxphones-julkaisun artikkeli.

pinephone linux-puhelin

PinePhone

Pine64 markkinoi kahta PinePhone-puhelinta – PinePhone ja PinePhone Pro, joihin kumpaankin voi valita haluamansa Linux-ohjelmiston. Tuotteiden erona on suorituskyky ja sen myötä hinta. Valmistaja suosittelee näitä puhelimia lähinnä hakkereille.

purism librem linux puhelin
Purism Librem 5.

Purism Librem 5

Librem-puhelinten valmistaja tavoittelee tavallisia käyttäjiä tuotteellaan, ja on arvioiden mukaan hyvin lähellä tavoitettaan. Ohjelmistona on PureOS Linux, jota valmistaja käyttää muissakin tuotteissaan.

Volla Phone (X)

Volla on saksalainen yritys, joka tavoittelee ei-teknisiä ihmisiä puhelimellaan. Tuotteen käyttöjärjestelmä on puhelimiin tarkoitettu Linux-versio Ubuntu Touch.

volla phone linux älypuhelin
Volla Phone

F(x)tec Pro1-X

Tämä puhelin saa jokaisen Nokia Communicatorin sydämen sykkimään: siinä on oikea näppäimistö! Tuotteen voi tilata Ubuntu Touch Linuxilla varustettuna, LineageOS (Android ilman Googlea) tai Android-ohjelmistolla. Skandinaavinen näppäimistö on myös saatavilla kun toimitukset alkavat helmikuussa 2022.

fxtec pro1-x puhelin näppäimistöllä
Fxtec Pro1-x.

Planet Computers Cosmo Communicator

Cosmo Communicator.

Cosmo Communicator on ehkä lainannut nimensä Nokialta, mutta saa sen anteeksi sillä puhelimessa on oikea näppäimistö. Tuotteen voi tilata Englannista myös suomalaisella näppäimistöllä. Tehtaan toimitus on Android-käyttöjärjestelmällä, Linux-vaihtoehdot ovat tekeillä.

Fairphone 4

Fairphone 4 tulee tehtaalta Android-käyttöjärjestelmällä varustettuna. PostmarketOS Linux toimii puhelimessa, mutta ei ole vielä tehdasasennuksena saatavilla.

fairphone 4 linux puhelin
Fairphone 4.

Android-puhelimet ilman Googlea

Vielä on syytä muistuttaa yhdestä mahdollisuudesta: Android-käyttöjärjestelmästä tehdyt versiot, joista on eliminoitu kaikki Googlen ohjelmat. Niissä pohjalla on avoimen lähdekoodin Android, jossa ei ole lainkaan Googlen tiedonkeruu- ja vakoiluohjelmia. Android-sovellukset toimivat niissä hienosti.

Tällaisia käyttöjärjestelmiä ovat esimerkiksi LineageOS, GrapheneOS ja /e/OS. Ainoastaan /e/OS-ohjelmistolla varustettuja puhelimia voi ostaa kaupasta, muut käyttöjärjestelmät on itse laitettava puhelimeen. Tässä arvio /e/OS-puhelimesta normaalissa käytössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *