Posted in Teknologia

Ovatko Linux-puhelimet jo kaikkien kaduntallaajien tuotteita?

Sitä mukaa kun Googlen lukuisista menetelmistä imeä Android-puhelimista ja tableteista henkilökohtaista dataa on tullut ilmi, moni yksityisyydensuojastaan huolestunut on ryhtynyt etsimään vaihtoehtoja. Apple on luvannut tiukentaa yksityisyyttä ja tietoturvaa tuotteissaan, ja on myös toiminut sen mukaisesti. Muitakin vaihtoehtoja on: avoimen lähdekoodin Linux-ohjelmistolle suunniteltuja puhelimia on saatavilla.

Kesällä 2020 saatavilla olevat ja saman vuoden aikana myyntiin tulevat Linux-puhelimet ovat tässä:

  • Fairphone 3. Puhelimen voi tilata joko e.foundation-yhteisön /e/OS -käyttöjärjestelmällä tai Android 9 -ohjelmistolla. Hinta GBP 400.
  • PinePhone on saatavilla PostmarketOS-ohjelmistolla, tai siihen voi itse asentaa jonkin toisen Linux-paketin. Hinta USD 149.
  • Purism Librem 5 -puhelimen käyttöjärjestelmä PureOS pohjautuu Debian-ohjelmistoon. Toimitusten on luvattu alkavan vuoden loppuun mennessä. Hinnaksi on kaavailtu USD 750.
  • Meizu on rakennettu Ubuntu Touch -ohjelmiston varaan. Saatavuus Kiinan ulkopuolella on epävarma.
PinePhone Linux-puhelin.
PinePhone.

Muutama pelkästään mobiililaitteisiin sopivan Linux-ohjelmiston kehitykseen keskittyvä projekti:

  • Mobian rakennetaan Debianin varaan. Projekti on varsin uusi, mutta on onnistunut saamaan ohjelmiston toimimaan PinePhone-puhelimissa.
  • PostmarketOS on kehitetty Alpine Linux -ohjelmistosta. Tarkoitettu erityisesti halvan hintaluokan puhelimiin, joissa on vähän muistia ja laiska prosessori.
  • Plasma Mobile on moderni käyttöliittymä puhelimiin ja tableteihin. Se toimii usean Linux-käyttöjärjestelmän kanssa. Esimerkiksi PinePhone ja PostmarketOS on testattu ja toimivaksi havaittu Plasma Mobile -käyttöliittymällä.

Google on tehnyt Androidista maailman eniten käytetyn ohjelmiston, mutta alunperin sekin on ytimeltään Linux. Google on muokannut ja lisännyt siihen omia sovelluksiaan, saaden aikaan haluamansa käyttäjien tiedonkeruujärjestelmän. Androidin ydinohjelmisto on kuitenkin avointa lähdekoodia ja ladattavissa.

Tämä avoin osuus Androidista on lähtökohta muutamalle ohjelmistoprojektille, jotka pyrkivät rakentamaan Androidin kanssa yhteensopivan käyttöjärjestelmän, mutta ilman Googlen arveluttavia komponentteja. Tärkeimmät projektit ovat:

  • LineageOS, saatavilla laajaan valikoimaan puhelimia.
  • GrapheneOS toimii muutamassa puhelimessa.
  • e.foundation-yhteisön /e/OS on saatavilla sekä ladattavana ohjelmistona että valmiiksi asennettuna muutamaan puhelimeen. Näiden valmiiden tuottuiden hinnat ovat 250 ja 479 euron välillä.

Löytyykö Linux-puhelimista normaalikäyttöön sopivaa tuotetta?

Linux-puhelimet voi jakaa kahteen luokkaan: tuotteet, jotka vaativat Linux-osaamista ja teknisiä taitoja ja tuotteet, jotka on suunniteltu tavallisille tekniikkaa kaihtaville käyttäjille.

Linux-hakkerin toivepuhelin on PinePhone. Se on alusta pitäen suunniteltu siten, että siihen voi asentaa monenlaisia käyttöjärjestelmiä. Puhelimessa ei ole kaikkia edistyneitä ominaisuuksia mitä kalliimmissa puhelimissa on, mutta ei siitä tarvitse maksaa kuin 149 dollaria.

Librem 5 on Linux-käyttäjän puhelin, joka on tarkoitettu tietoturvalliseksi arkikäytön puhelimeksi.

Ne jotka haluavat helppokäyttöisen puhelimen, johon saa ladattua ne tutut sovellukset voivat harkita jotakin e.foundationin /e/OS -ohjelmistolla toimivaa puhelinta. Se muistuttaa Androidia, koska Androidin pohjalta /e/OS on rakennettu, mutta ilman Googlen tiedonkeruuta. Tärkeä asia on, että Android-sovellukset toimivat /e/OS-puhelimissa.

Sovellukset ovatkin monelle puhelimen käyttäjälle ykkösasia. Siksi on tärkeä huomata, että Linux-puhelimessa ei voi käyttää Android-sovelluksia (puhumattakaan iOS appseista) – muuten kuin erikoiskonsteilla. Anbox on yksi ohjelmistotekniikka, jolla Android-sovelluksia voi yrittää pyörittää Linux-puhelimessa. Käyttöjärjestelmät, jotka on rakennettu avoimen Androidin pohjalta saavat Android-sovellusvalikoiman.

/e/OS puhelimia
Puhelimia, joissa /e/OS toimii.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *