Posted in Teknologia

Erinomaisia ja turvallisia vaihtoehtoja Googlen palveluille

Pari vuotta sitten, yksi kollegamme kypsyi totaalisesti Googlen palveluihin koska ne eivät osaa ottaa huomioon sitä, että ihmiset matkustavat (Googlen tietoturva ei vieläkään ymmärrä miten on mahdollista, että joku eilen oli Frankfurtissa ja tänään Göteborgissa). Se on kuitenkin vain yksi syy miksi jotkut lopettavat Googlen palveluiden käytön. Toinen syy on yksityisyyden menetys. Vaihtoehtoja onneksi yksityisyyden suojaa kaipaaville on, niihin vain täytyy rohkeasti tarttua.

Eniten suositellut vaihtoehdot Googlen palveluille

Web-sivusto No More Google (Ei enää Google) on koonnut pitkän listan tuotteita, joissa on paremmat yksityisyyden suojaominaisuudet kuin Googlen tuotteissa. Tässä niistä tärkeimmät:

Olen jo muutaman vuoden käyttänyt monia mainittuja tuotteita. Esimerkiksi DuckDuckGo on hyvä, kuten myös StartPage ja Qwant hakukoneet, Openstreetmap, Vimeo, ja WordPress.

Purism Librem 5.

Vaihtoehtoja Googlen laitteille

Google markkinoi myös puhelimia, tietokoneita ja kodin valvontalaitteita. Yhtiö on kehittänyt myös käyttöjärjestelmäohjelmistot laitteisiin, joten se saa halutessaan dataa suoraan asiakkaiden laitteista. Tässä muutamia Googlen tuotteita:

  • Android – vaihtoehtoja on, mutta hyviä sellaisia vain vähän. Tällä hetkellä Purism Librem 5 puhelin (kehitetty open source Linux -ohjelmistolla) ja avoimen lähdekoodin projekti /e/ ovat parhaat mahdollisuudet.
  • Chrome OS – mikä tahansa Linux graafisella käyttöliittymällä, kuten Ubuntu, Manjaro tai Mint on vaihtoehto (vaikka ei olekaan aivan samaan tarkoitukseen ajateltu).
  • Google Plus –  Google+ sulkeutuu, joten tuhansia käyttäjiä on vailla uutta kotia. Facebook ei näitä ihmisiä ilmeisesti miellyttänyt, mutta kenties Ello, EyeEm, Path or Vero voisi olla sopiva paikka.
  • Pixel puhelimet – Täytyy ehkä odottaa kunnes Purism saa Liberm 5 puhelimen valmiiksi, tai /e/ projekti vakuuttaa jonkun laitevalmistajan, jotta voimme tilata valmiin laitteen ilman Googlea. 
  • Pixel Slate tablet/kannettava –  Linux -ohjelmistolla toimiva on vaihtoehto.
  • Google Assistant – ääniohjauksella toimivat järjestelmät siirtävät kaiken saamansa äänen keskustietokoneelle, joka purkaa sen ja etsii vastauksen. Amazon Alexa, Apple Siri, Microsoft Cortana toimivat samalla periaatteella, joten vaihtoehto on se, mihin niistä luottaa eniten.
  • Nest – kaikki kodissa toimivat valvonta ja kontrollilaitteet ovat alttiita hyökkäyksille ja urkinalle jos ne on kytketty internetiin.
  • Google Earth – onko tälle vaihtoehtoja?

Yksityisyyden suojasta huolehtiva internet

World Wide Webin keksijä Tim Berners-Lee on niin huolissaan verkossa toimivien ihmisten yksityisyydestä, että hän on kehittänyt ohjelmiston nimeltä Solid. Sen tarkoituksena on tuoda kontrolli omiin tietoihimme takaisin omiin käsiimme (tai oikeastaan omiin tietokoneisiimme).