Posted in Media, Pelit

Pelikonsolit ovat pian elektroniikkamuseoon päätyvää historiaa

Pelikonsolit, kuten Sony Playstation ja Microsoft Xbox ovat videopelaajille olennaisia vimpaimia sillä niissä on riittävästi suorituskykyä pyörittämään monimutkaisia graafisia pelejä. Pilvipalvelut ja tiedonsiirtoratkaisut kuitenkin kehittyvät vauhdilla, tarjoten uusia mahdollisuuksia myös vaativille peleille. Google on kehittänyt pilvipalvelun nimeltä Project Stream, johon pelaaja kytkeytyy yksinkertaisesti tietokoneen selainohjelmalla ja videopelit toimivat internetin yli.

Google Project Stream

Google Project Stream on beta-testattavana vielä tässä vaiheessa, mutta jos sattuu olemaan tietokoneessa yhdysvaltalainen IP-osoite, niin Googlelta voi pyytää kutsua mukaan. Testaajiksi päässeet saavat nimittäin pelata Assassin’s Creed Odyssey peliä tietokoneellaan. Tekniset vaatimukset ovat: uusin Chrome-verkkoselain ja vähintään 25 Mbps internet-yhteys. Se toimii vain tietokoneilla, ei mobiililaitteilla ainakin beta-vaiheessa.

Business Insider pääsi kokeilemaan Odyssey-peliä Project Streamin pilvipalvelussa, ja kokemus oli positiivinen. He kokeilivat peliä kolmella erilaisella tietokoneella, joissa oli vielä eri tyyppiset internet-yhteydet.

Pelaamista kiitettiin sujuvaksi kaikilla koneilla. Kahdella tehokkaalla koneella, joissa oli myös nopeimmat yhteydet, Project Stream toimi moitteettomasti. Vain tavallinen kannettava, jossa oli myös hitain yhteys, oli pari kertaa hidastellut.

Tämä on merkki uuden teknologian läpimurrosta. Ehkä Chrome verkkoselain ja Project Stream käyttävät jotain Googlen keksimää menetelmää, jolla data kiidätetään verkon yli erityisen ripeästi?

Joka tapauksessa, nopeaa verkkoyhteyttä videopelien pelaamiseen pilvipalvelusta tarvitaan, ja siinä 5G-mobiiliverkot tulevat apuun. Verkkoja testataan jo, mutta varsinainen kaupallistaminen lähtee liikkeelle 2020. Yhtenä ensimmäisistä käyttökohteista pidetään nopean yhteyden tuominen koteihin, joissa ei nopeaa kiinteää verkkoa ole.

Microsoft Project Xcloud

Google Project Stream ei suinkaan ole ainoa pilvipalvelusta toimiva pelisysteemi. Microsoft ajaa myös koekäytössä Project Xcloud -pilvipalvelua peleille. He ovat ottaneet lähtökohdaksi erityisesti mobiililaitteet.

Microsoftin videolla näytettän miten Xcloud pelit toimivat tabletilla ja puhelimissa:

Sony PlayStation Now ja Nvidia GeForce Now tarjoavat myös pilvipalveluissa toimivia pelejä.