Posted in Talous

Luovan luokan pako vai pelko

Richard Floridan kirjat luovan luokan esiinmarssista ja luovuutta ruokkivista kaupunkiympäristöistä ovat herättäneet paljon ajatuksia. Luin juuri Helsingin kirjamessuilta mukaan tarttuneen ”Luovan luokan pako”. Kirjassa esitetyissä faktoissa ja analyyseissä kytee suomalaisittain hyvin ajankohtainen, kipinöitä pirskahteleva asetelma; maahanmuutto.

Luovan luokan paossa yhdysvaltainen professori Florida on huolissaan kahdesta asiasta: USA:han muuttaa liian vähän ihmisiä ulkomailta ja USA:n kansalaisia häviää liikaa muihin maihin. Hänen mukaansa USA:n johtava asema tieteessä ja taloudessa on ollut pitkälti uusia vaikutteita tuoneiden maahanmuuttajien synnyttämä.

Jokainen joka on käynyt esimerkiksi Kalifornian Silicon Valleyssa näkee aika pian minkälainen mielenkiintoinen kulttuurien sekoitus siellä liiketoiminnassa vallitsee. Uuden kotimaan, Yhdysvaltojen koodin mukaan edetään. Niin kauan kuin työkaverin tai liiketoimintakumppanin englanninkielestä saa selvää, niin homma hoituu.

Mistäs Googlen toinen perustaja Sergei Brin olikaan kotoisin? Venäjältä. Yahoon toinen perustaja Jerry Yang on Taiwanista. eBay:n luoja Pierre Omidyar on Pariisista.

Suomessa ainakin Nokia palkkaa kohtuullisen rivakasti luovaa luokkaa myös ulkomailta, mutta ainakaan vielä siitä joukosta ei ole löytynyt uusia Gutzeiteja tai Finlaysoneita. Toivottavasti löytyy. Pienemmät yritykset, joilla ei ole kansainvälistä brändiä, harvoin pystyvät samalla tavalla rikastamaan yrityskulttuuriaan samalla tavalla.

Ehkä Suomen yrityselämää jonain päivänä rikastaakin entistä enemmän korkeakoululaitoksemme, jonne muistakin maista osataan jo hakeutua opiskelemaan.  Opiskelun kautta moni Silicon Valleyn menestystarinakin on syntynyt kun maahanmuuttaja on löytänyt paikallisen kumppanin, jonka kanssa on lähdetty yrittämään.