Posted in Liiketoiminta

Kymmenessä vuodessa mestariksi alalla kuin alalla

Fortune-lehti (Nov 24, 2008) on haastatellut kirjailija Malcom Gladwellia hänen uuden kirjan ”Outliers: The Story of Success” ilmestymisen johdosta.

Gladwellin väite on aika kova. Hänen mukaansa 10000 tunnin (10 vuotta/4 tuntia päivässä) määrätietoisella työllä voi tavallisesta hemmosta tulla valitsemansa alan tähti.

Parasta ovat kirjailijan mainitsemat esimerkit, etenkin Bill Gates. Kun tietokoneet ja etenkin niiden ohjelmointi oli vielä muutaman valkotakkisen herran herkkua, Gates yksinkertaisesti sai etulyöntiaseman. Kun hän ja Paul Allen opiskelivat yliopistossa, he keksivät että kello 2-6 aamuyöllä tietokone ei ollut käytössä. He tarpoivat joka yö koululle opettelemaan ohjelmointia kun muut tekivät sitä mitä nyt kampuksella yöllä tehdään.

Kun he junioreina perustivat Microsoftin, he olivat kovalla vaivalla opetelleet jotain mitä harva osasi tai ymmärsi. Heidän ei tarvinnut olla neroja, vaan heillä oli etumatkaa muihin.

Suora yhteys nykyiseen yritysmaailmaan hänen mukaansa on sellainen, että yritysten tulisi entistä enemmän investoida henkilökunnan kehittämiseen. Periaate olisi: sen sijaan, että yritys rekrytoisi tai ostaisi kykyjä, sen pitäisi johdonmukaisesti kehittää sellaisia kykyjä mitä se tarvitsee.

Malcolm Gladwellin muita kirjoja ovat ainakin The Tipping Point ja Blink, joiden lukemisesta oppineena en aio uutta kirjaa lukea. Mielenkiintoinen ajatus, jota sitten pyöritellään loppusivut.