Posted in Media, Teknologia

Kolmasosa verkkosivustoista toimii WordPress-ohjelmistolla, mutta mistä tiedät mitkä?

Avoimen lähdekoodin ohjelmisto WordPress tuli saataville noin 15 vuotta sitten. Ohjelmistolla voi toteuttaa monen tyyppisiä web-sivustoja, kuten uutissivuja, verkkokauppoja, blogeja ja yrityssivuja. WordPressin suosio on kasvanut vauhdilla viime vuosina, ja nyt ohjelmisto pyörittää jo kolmannesta kaikista internetin sivustoista.

Internetissä käytettyjen teknologioiden ja työkalujen suosiota seuraava W3Techs tilastoi myös sisällönhallintajärjestelmien (content management system, CMS) markkinaosuuksia. Yhtiön seuranta perustuu Alexa-tilastoinnin muodostamaan 10 miljoonan eniten kävijöitä keränneen sivuston tietoihin.

W3Techs-palvelun tilasto toukokuulta 2019 kertoo seuraavaa sisällönhallintajärjestelmien osalta. WordPress-ohjelmisto pyöritti 60,7 prosenttia niistä sivustoista, jotka oli rakennettu jollakin sisällönhallintajärjestelmällä, ja joiden ohjelmiston W3Techs tunnisti. Kun kaikki web-sivustot lasketaan mukaan – toteutustavasta riippumatta – WordPress oli käytössä 33,9 prosentissa sivustoja.

WordPress 5 on yllättävän nopeasti syrjäyttämässä edellisiä ohjelmistoversioita

WordPress 5 oli kuuma aihe vuoden 2018 loppupuolella ja vuoden 2019 alussa aktiivisten kehittäjien ja käyttäjien keskuudessa. Uusi versio ja varsinkin sen mukana tuleva Gutenberg-editori ja lohkoihin perustuva ajattelutapa herätti voimakasta vastustusta, mutta myös kannatusta.

Joka tapauksessa, WordPress 5 on erittäin nopeasti korvaamassa aikaisemmat versiot. 50,3% WordPress-sivustoista on jo siirtynyt uuteen versioon, kun 46,9% pysyy vielä versiossa 4. Näin siis toukokuussa 2019.

Vaikuttaa lähes uskomattomalta, että yhdellä ohjelmistolla voi olla näin suuri markkinaosuus verkkosivustojen teknologiakilvassa. Mikäli haluat itsekin seurata mitkä sivustot on toteutettu WordPress-ohjelmistolla, ne voi tunnistaa seuraavalla konstilla.

wordpress source code, search for signs

Näin saat selville onko sivusto tehty WordPress-ohjelmistolla

Läheskään kaikki WordPress-sivustot eivät hakkereiden pelossa halua mainostaa olevansa kyseisellä ohjelmistolla tehtyjä, mutta niin hakkerit kuin muutkin löytävät tiedon melko helposti.

Jotkut blogisivustot näyttävät sivujen alaosassa tekstin Powered by WordPress yksinkertaisesti siksi, että sivuston pääkäyttäjä ei ole viitsinyt tai osannut poistaa tätä oletustekstiä. Yleensä joudutaankin katsomaan hieman syvemmälle sivuston HTML-koodia ennen kuin asia selviää.

Kun katselet web-sivua tietokoneen verkkoselaimella, klikkaa hiiren oikeaa näppäintä saadaksesi valikon esiin. Valitse Näytä sivun lähdekoodi (View page source) tai vastaava (tämä riippuu verkkoselaimesta miten se on nimetty).

Nyt pitäisi avautua uuteen ikkunaan HTML- ja Javascript-ohjelmakoodia sisältävä sivu. Koodia ei tarvitse opetella, vaan etsitään sivulta vain muutamia avainsanoja.

Lähes kaikki verkkoselaimet avaavat hakuikkunan kun painaa Ctrl ja F -näppäimiä samaan aikaan. Kirjoita teksti wp-content hakukenttään.

Jos haku tuottaa muutaman osuman, on hyvin todennäköistä, että katselet WordPress-ohjelmistolla tehtyä sivua. Muita avainsanoja millä asiaa voi tutkia ja varmistaa ovat esimerkiksi wp-includes ja /uploads/.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *