Posted in verkosto

Kesäkuun 2021 Wordcamp Europe painotti WordPress-yhteisön tärkeyttä

WordPress on niin yleinen ohjelmisto verkkosivustojen rakentamisessa ja julkaisussa, että sen kehitys ja siihen tehtävät muutokset vaikuttavat miljoonien organisaatioiden ja yksilöiden digitaaliseen elämään. Wordcamp-konferenssit ovat tilaisuuksia missä WordPress-asiantuntijat ja siihen vasta tutustuvat oppivat uutta ja pohtivat omia strategioitaan ohjelmiston suhteen. Tässä huomioita Euroopan Wordcamp-konferenssista, joka järjestettiin verkossa kesäkuussa 2021.

Ehdottomasti kuumin aihe WordPress-maailmassa konferenssin ajankohtana oli ohjelmiston uusi arkkitehtuuri, jota on kehitetty jo vuosia ja jota tullaan kehittämään vielä vuosia. Se kulkee nimellä Gutenberg. Tavoitteena on tehdä WordPress sivustojen suunnittelusta ikään kuin Lego-palikoista koottavan talon tapainen työ. Toimintoja sisältävät palikat tai lohkot (block) siirrellään ruudulla haluttuihin paikkoihin, josta muodostuu sivun pohja. Sama idea on jo pari vuotta ollut toiminnassa sisällön julkaisussa, sillä esimerkiksi artikkelit koostuvat lohkoista, joita ovat kappaleet, kuvat ja muut sisältöelementit.

Tämä lohkoista koostuva sivuston ulkoasun suunnittelu on saanut nimen Full Site Editing (koko sivuston suunnittelu/editointi). Se on juuri nyt kuuma aihe, sillä vain harva on sitä käyttänyt tai luonut tuotantokäyttöön soveltuvia sivustoja. Full Site Editing vaikuttaa myös monen WordPressin avulla liiketoimintaa tekevän pienen yrityksen tulevaisuuteen koska kaupallisten teemojen rooli tulevaisuudessa on epäselvä.

Aiheesta Full Site Editing ei ollut paljoakaan hyödyllistä uutta tietoa konferenssin puheenvuoroissa. Sen sijaan mukana oli useita puheenvuoroja WordPress-yhteisön tärkeydestä ja miten yhteisöön voi osallistua ja tarjota omaa panostaan.

WordPress versio 5.8 pitää sisällään Full Site Editing -toiminnallisuuden, jolloin sitä pääsee jokainen sivuston ylläpitäjä ja suunnittelija kokeilemaan. Hyvä uutinen on, että kaikki vanhat WordPress-teemat ja sivustot pitäisi toimia kuten tähänkin asti. Uusi Full Site Editing -toiminto on tehty vanhan teema-toiminnon rinnalle, ei välittömästi sitä korvaamaan. Ajan mittaan sivustojen odotetaan sirtyvän pois vanhoista teemoista uuteen lohkoarkkitehtuuriin.

Merkittävä uusi suunta Wordcamp Europen organisoinnissa oli puhtaasti kaupallisten puheenvuorojen lisääntyminen. Lyhyet asialliset puheet, joita oli lähes yhtä paljon kuin varsinaisia esityksiä oli nostettu varsinaiseen ohjelmaan. Sponsorit saivat siis omat puheensa aikataulutettuun agendaan perinteisten puheenvuorojen väleihin, ikään kuin mainoskatkoiksi tv-ohjelman alkuun ja loppuun.

Samoihin aikoihin Wordcamp-konferenssin kanssa julkistettiin arvio maailmanlaajuisen WordPress-ekosysteemin laajuudesta. WordPress-ohjelmistolla liiketoimintaa tekevä yritys WP Engine keräsi markkinatietoa ja laati teoreettisen mallin, jonka avulla se arvioi WordPress-ekosysteemin olevan 636 miljardin dollarin arvoinen vuonna 2021. Mikäli kaikki tämä arvo olisi yhdessä yrityksessä, se yltäisi maailman 10 arvokkaimman yrityksen joukkoon.

Wordcamp on melkoinen maailmanlaajuinen ilmiö. Ensimmäisen tapahtuman järjesti alkuperäisen WordPressin kehityksessä mukana ollut Matt Mullenweg jo vuonna 2006 San Fransiscossa. Hänen näkemyksensä tapahtuman konseptista osui oikeaan. Se on ennen kaikkea yhteisöllinen tilaisuus, jossa on mahdollisuus oppia, tavata muita WordPress-ihmisiä, ja luoda verkostoa bisneksiä varten. Idea lähti välittömästi leviämään Yhdysvalloissa ja sen jälkeen muualla maailmassa. Suomessakin Wordcamp-tilaisuuksia on järjestetty useita, viimeksi marraskuussa 2020 verkkoyhteydellä.

wordcamp 2021 kotisivu

Artikkelin otsikkokuva Josh Hallett.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *