Kategoria(t): Media, Teknologia, Viestintä

2019 on suuren muutoksen vuosi WordPress-sivustoille

WordPress-piireissä on jo runsaan vuoden keskusteltu kiihkeästi Gutenberg-nimisestä uudesta toiminnosta. Aluksi vaikutti siltä, että Gutenberg ainoastaan korvaa julkaisuaohjelmiston mukana tulevan editorin, jolla artikkelit kirjoitetaan ja julkaistaan. Nyt alkaa kaikille kuitenkin valjeta miten kauaskantoinen hanke Gutenberg on: se muuttaa WordPress sisällönhallintajärjestelmän toimntamallin.

WordPress 5.0 tuli saataville vuoden 2018 lopussa. Se sisältää uuden Gutenberg-editorin, joka vaatii aivan toisenlaisen lähestymistavan artikkelien julkaisuun kuin vanha editori. Kaikki perustuu elementteihin (englanninkielinen termin on block), joita artikkeleihin voi kiinnittää vaikka minkälaisia.

Gutenberg-elementit otetaan käyttöön WordPress -ohjelmistossa myös muissa toiminnoissa, kuten valikoissa, vimpaimissa, teemoissa, ja lopulta sivustojen rakentaminen perustuu elementteihin.

Tämä ei tapahdu hetkessä, vaan WordPress-sivustojen kehittäjät ja ylläpitäjät saavat aikaa pohtia mitä uusi arkkitehtuuri heille tarkoittaa.

wordpress gutenberg editori kuvakaappaus

WordPress on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, jonka perustaja Matt Mullenweg edelleen ohjaa sen kehityssuuntaa. Hän hahmotti vuodelle 2019 keskeiset tehtävät miten WordPressiä tulisi kehittää:

  • Valikkojen muuttaminen Gutenberg-elementeiksi.
  • Vimpainten muuttaminen Gutenberg-elementeiksi.
  • WordPress-admin panelin kehittäminen sallimaan uudet valikot ja vimpaimet.
  • Teemojen ja Gutenbergin välisen linkin parantaminen.
  • Site Health Check -pluginin sisällyttäminen WordPress-ytimeen.
  • Automaattinen pluginien, teemojen ja WordPressin päivitys helpoksi.
  • Gutenberg-elementeille oma hakemisto WordPress-plugin tietokantaan.

WordPress-julkaisemista ja bloggaamista voi jatkaa kuten tähänkin asti huolimatta uudesta 5-versiosta. Versio 4.9 toimii kuten ennenkin, ja siihen on luvattu tietoturvapäivityksiä. Kunhan aikaa kuluu, jotkut pluginit saattavat lakata toimimasta, eikä tietoturvapäivityksiä enää ole saatavilla. Siirtyminen versioon 5 ja Gutenberg-maailmaan on joskus edessä.

Mikäli uuden WordPress-sivuston suunnittelu on meneillään, versio 5 ja Gutenbergin käyttö on syytä aloittaa heti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *