Saksassa Hessen osavaltio on päättänyt lopettaa Microsoft Office 365 -pilvipalveluiden käytön. Osavaltion tietosuojavastaava kertoo yhtiön keräävän koululaisten yksityistä dataa.
Microsoft Office ohjelmistopaketti on monille tuttu työkalu, jolla voi hoitaa monenlaiset kirjoitus-, laskenta- ja muut hommat. Word, Excel ja PowerPoint ovat yleensä eniten käytetyt sovellukset. Nämä sovellukset asennettiin omalle tietokoneelle ja myös dokumentit talletettiin omalle koneelle. Pilvipalveluiden yleistymisen myötä myös Microsoft kehitti Office-ohjelmistosta 365-version, jota käytetään verkossa.
Kuten pilvipalveluiden malliin kuuluu, niin Office 365 -palveluihin päästäkseen täytyy kirjautua Microsoftin palvelimille, jonka jälkeen haluttuja tehtäviä hoidellaan verkon yli. Samalla Microsoftin on helppo kerätä käyttäjistä tietoa.
Hessen osavaltion (noin kuusi miljoonaa asukasta) tietosuojavastaava on kehottanut kouluja lopettamaan Office 365 -palveluiden käytön juuri sen vuoksi, että palvelu kerää käyttäjien yksityisiä tietoja.
” … tietoturva ja tietojen käsittelyn jäljitettävyys eivät ole luotettavia Office 365 pilvipalvelua käytettäessä. Siksi tietojen käsittely on estettävä … dataa siirtyy myös Office 365 -palvelua käytettäessä, eikä Microsoft toistuvista pyynnöistä huolimatta ole kertonut datan sisältöä.”
EU:n säätämä GDPR-asetus tuli voimaan toukokuussa 2018 suojaamaan kansalaisten oikeuksia ja yksityisyyttä.
Tähän mennessä Microsoftilta on lausunnon asiasta saanut The Next Web, jolle yhtiö kertoi lisänneensä Office 365 -palveluun uusia asetuksia:
”Office 365 pääkäyttäjä voi rajoittaa tiedon määrää mikä Microsoftille lähetetään palvelusta. Tämä koskee työ- ja koulukäyttöön avattuja tilejä. Asiakaspalautteen johdosta olemme ilmoittaneet parantavamme kerättävän tiedon läpinäkyvyyttä ja kontrollointimahdollisuutta.”
Tämä ei kuitenkaan poista keskeistä ongelmaa, johon Saksassa puututtiin: Office 365 edelleen kerää yksityistä tietoa ja sitä saatetaan lähettää Yhdysvaltoihin.
Google ja Applen vastaavat pilvipalvelut ovat Hessen tietosuojavastaavan silmissä tietosuojan kanssa samassa ongelmatilanteessa.
Myös Windows 10 kerää runsaasti tietoa käyttäjästä
Ostin äskettäin uuden kannettavan tietokoneen, jossa oli Windows 10 -ohjelmisto. Koneen käyttöönotto vei melkoisen paljon aikaa, sillä ohjelmisto pyysi vahvistamaan useita käyttäjältä automaattisesti kerättäviä tietoja. Jokaisen vastauksen oletusarvo oli tiedonkeruun hyväksyntä. Microsoft luottaa ihmisten vain painavan Enteriä ja menevän eteenpäin perehtymättä kysymyksiin. Tässä yhtiö on todennäköisesti oikeassa.
Kysymyksiin on syytä perehtyä, sillä muuten huomaamattaan luovuttaa Microsoftille paljon tietoa itsestään. Tietoa, jolla ei ole paljoakaan tekemistä Windows 10:n käytön kanssa.
Se mikä tässä Microsoftin tavassa kerätä ilmaiseksi yksityistä tietoa käyttäjistään todella harmittaa on se, että olen maksanut Windows 10 -ohjelmistosta. Edes maksamalla tuotteesta ei ihan helposti saa tiedonkeruuta estettyä.
Jokainen voi tutkia Windowsin asetuksista miten paljon tietoa Microsoft käyttäjistään kerää. Avaa Windowsin Asetukset-sovellus, ja mene Tietosuoja-osioon. Siellä on suuri valikoima asetuksia, jotka liittyvät tiedonkeruuseen. Oletuksena jälleen on, että kaikki mahdollinen ja mahdoton käyttötieto lähetetään Microsoftille. Asetuksia ihmetellessä herää väkisinkin kysymys: missä ne loput datan keruuta koskevat asetukset ovat?
Silläkään ei taida olla suurta merkitystä, koska Microsoft kertoo hankkivansa käyttäjistään tietoa myös epäsuorasti, muilta tiedonkerääjiltä. Microsoftin tuotteiden tietosuojaa koskeva periaate on kirjattu näin:
”Microsoft kerää tietoja sinulta vuorovaikutuksen sekä tuotteidemme kautta. Annat osan tiedoista suoraan, ja hankimme osan tiedoista keräämällä tietoa vuorovaikutuksistasi, käytöstäsi ja kokemuksistasi tuotteidemme kanssa. Keräämämme tiedot riippuvat toiminnastasi Microsoftin kanssa sekä tekemistäsi valinnoista, mukaan lukien tietosuoja-asetuksistasi, sekä käyttämistäsi tuotteista ja ominaisuuksista. Saamme tietoja sinusta myös kolmansilta osapuolilta.”