Posted in Teknologia

Onko 5G-verkko jo niin valmis, että 5G-puhelimesta on hyötyä?

Puhelinvalmistajat pukkaavat markkinoille 5G-puhelimia niin kovalla innolla, että saattavat saada pahaa aavistamattoman tavallisen Facebookin käyttäjän päivittämään puhelimensa kalliimpaan malliin vain varmuuden vuoksi. 5G-verkkostandardi ei ole mikään vähäpätöinen juttu operaattoreille toteuttaa kattavasti, joten tehdään katsaus siihen mikä tilanne oikeasti on, ja onko 5G-puhelimesta vielä mitään hyötyä.

5G-puhelimet ovat nousseet myydyimpien puhelinten listoille Suomessa, mutta vielä pitkään niitä joutuu käyttämään 4G-puhelimina. Operaattori DNA oli tätä kirjoittaessa kesällä 2021 rakentamassa 5G-verkkoa Helsingin, Turun, Tampereen ja Lahden kaupungeissa. Elisan 5G-verkko etenee Etelä- ja Keski-Suomen suurimpien asutuskeskusten alueilla. Myös Telia rakentaa 5G-verkkoaan Etelä- ja Keski-Suomen suurissa asutuskeskuksissa.

Mökillä tai kotimaan matkan aikana 5G-puhelimesta ei vielä siis ole paljoakaan hyötyä. Verkon kattavuuden lisäksi toinen asia minkä innokas kauppias saattaa unohtaa kertoa on se, että 5G-verkkoyhteyden nopeus ja laatu vaihtelee valtavasti sen mukaan miten lähellä tukiasemaa puhelin sattuu olemaan. 5G-standardi on aiemmista standardeista poiketen tehty niin, että puhelin ja tukiasema voivat keskustella erittäin korkealla radiotaajuudella tai hyvin matalalla taajuudella. Yhteysnopeus on seurausta tästä (myös signaalin kulkutien välissä olevat esteet ja monet muut asiat voivat siihen vaikuttaa), mutta etukäteen puhelimen omistaja ei voi todellista yhteysnopeutta tietää. Tukiasema ja puhelin sopivat keskenään toimivimman yhteystavan, jonka vuoksi yhteys on testattava täsmälleen halutussa paikassa.

mobiilverkko tukiasema talojen katolla olevien antennien keskellä

Entä ulkomaan matkoilla, onko 5G-puhelimesta mitään iloa maailmanmatkaajan yhteydenpitoa helpottamaan? The Economist Intelligence Unit kokosi laajan aineiston maailman 5G-verkkojen kattavuudesta kartoittaessaan missä vaiheessa mikäkin maa on.

Economistin raportin mukaan maita ja maanosia missä 5G-verkko ylipäätään on toiminnassa ovat: Pohjois-, Keski- ja Etelä-Eurooppa, Pohjois-Amerikka, Kiina, Etelä-Korea, Japani, Thaimaa, Singapore, Australia, Uusi Seelanti, Etelä-Afrikka, Saudi-Arabia, UAE ja Kuwait. Melko pitkälle siis samat alueet missä internet ja ylipäätään korkean teknologian tuotteet ovat laajalle levinneitä.

Afrikka, Etelä- ja Väli-Amerikka ja suuri osa Aasiaa ovat vielä 3G- ja 4G-verkkojen varassa mahdollisesti pitkäänkin.

Economist summaa aluekohtaista 5G-teknologian edistymistä näin:

  • Saudi-Arabia, UAE ja Kuwait ovat pisimmällä 5G-teknologian käyttöönotossa.
  • Eurooppa etenee hyvin 5G-verkkojen rakentamisessa, mutta joissakin maissa taajuuksista käydään vielä neuvotteluja.
  • Yhdysvalloissa Presidentti Biden on tehnyt selväksi haluavansa edistää 5G-teknologiaa, joten siellä odotetaan vauhdin lisäystä.
  • Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen Huawei-kiista heijastuu muuallekin ja saattaa joissakin maissa hidastaa 5G:n käyttöönottoa.

Onko 5G-puhelin lisähinnan arvoinen tällä hetkellä? Joillakin asutusalueilla 5G-yhteyttä tarjotaan kodin laajakaistaksi. Tämä voi olla hyvä ostos jos nykyinen yhteys toimii heikosti, ja 5G:n tarjoaja osoittaa uuden yhteyden hyvän toimivuuden juuri omaan kotiin. 5G-puhelimen hyödyt sen sijaan ovat toistaiseksi rajalliset, mutta onneksi 5G puhelin kytkeytyy automaattisesti 4G-verkkoon kun 5G:tä ei ole tarjolla.

Otsikon kuva Frederik Lipfert.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *