Posted in Teknologia, Viestintä

Nettinuoriso tekee vallankumouksen yrityselämässä

Ei siitä nykyajan nuorisosta ole mihinkään. Pizzaa, pullaa ja pelaamista. Mitähän tuollaisista lorvijoista ikinä tulee.

Kanadalainen tutkija Don Tapscott on kuitenkin sitä mieltä, että internetin kanssa vuorovaikutuksessa kasvanut sukupolvi on parasta mitä ihmiskunnan tulevaisuudelle on koskaan tapahtunut.

Don Tapscottin yritys tutki noin 7500 nuoren ja 2500 varttuneemman ihmisen käyttäytymistä yli 4 miljoonaa dollaria maksaneessa projektissa. Tutkimuksen rahoittaneet yritykset eivät antaneet hänen paljastaa kaikkia tuloksia, mutta riittää niissä yhden kirjan – Grown Up Digital – verran ihmeteltävää.

Hän on luokitellut 11-31 vuotiaat nuoret ja aikuiset ensimmäiseen nettisukupolveen (Net Generation, Generation Y, tai Millenials). Tutkimuksen mukaan nettinuorisoa määrittää kahdeksan ominaisuutta:

1. He haluavat vapautta (erityisesti valinnan ja ilmaisun) enemmän kuin edelliset sukupolvet.
2. Heidän on tärkeä saada persoonallisia asioita, joita voivat räätälöidä itselleen sopiviksi.
3. He edellyttävät läpinäkyvyyttä organisaatioilta joiden kanssa ovat tekemisissä.
4. Työpaikoiltaan ja ostospaikoiltaan he vaativat eettisyyttä ja avoimuutta.
5. Työltä, koulutukselta ja sosiaaliselta elämältä odotetaan viihtyisyyttä ja hauskuutta.
6. He osaavat yhteistyön ja suhdetoiminnan.
7. He ovat nopeita ja edellyttävät sitä myös muilta.
8. He ovat innovatiivisia.

Aikamoinen lista, mutta tukena on tilastoja esimerkiksi älykkyystason noususta, koulutustason paranemisesta ja nuorison äänestysvilkkauden kasvusta.

Sukupolvi, joka on kasvanut painetun sanan valta-aikana tai TV:tä tuijottaen ajattelee auttamatta eri tavalla reaaliaikaisesta online-elämästä kuin interaktiivisen digitaalisen median kanssa kasvanut
sukupolvi.

Miten tietoa haettiin ennen Googlea? Miten lähetettiin joulu- ja uudenvuodentervehdykset ennen kuin kännykkä oli keksitty? Miten musiikkia kuunneltiin ennen kuin sitä pystyi latamaan netistä? Mistä tiedettiin mitä kaverit teki ennen kuin Facebookista näki statuksen?

Nettinuorisolle kännykät ja tietokoneet eivät ole teknologiaa. Eihän vanhemmat sukupolvetkaan pidä jääkaappia mitenkään ihmeellisenä teknologiana. Netit ja PCt ovat nuorisolle olemassa siksi, että ne ovat hyödyllisiä ja hauskoja välineitä. Niillä voi tehdä monta asiaa samanaikaisesti ja nopeasti. Kavereihin voi olla yhteydessä koko ajan. Uusia tuttavia voi hetkessä saada toiselta puolelta maailmaa. Jos jokin asia tökkii, siitä otetaan yhdessä selvää tai siirrytään sellaiseen palveluun joka toimii.

Sikäli kun Tapscottin tutkima sukupolvi on ollenkaan niin radikaalisti erilainen kuin hänen tutkimuksensa paljasti, niin yrityksissä tulee olemaan ihmettelemistä heidän kanssaan.

Tästä tulee vielä hauskaa seurattavaa.