Posted in Media, Teknologia

Miten yrityksen painettuun markkinointimateriaaliin liitetään videokuvaa?

Kun sain kaksi käyntikorttia, joihin oli painettu yksinkertainen symboli kääntöpuolelle, se ei vielä maailmaa mullistanut, mutta kun saatesanat olivat, että kortteihin on liitetty video, oli pakko tutkia mistä oli kyse. Kyse oli augmented reality-teknologian sovelluksesta, jossa fyysinen ja bittimaailma kohtaavat paperin ja videon muodossa. Näyttämällä esineeseen painettua koodia internetiin kytketylle kameralle, esineen pinnalle ilmestyy videoitu hahmo.

Videolla näet mitä tämä konkreettisesti tarkoittaa:

Tekninen ratkaisu perustuu VTT:n kehittämään tunnisteeseen, jonka heikkoresoluutioinen web-kamerakin osaa nopeasti lukea. Tunnistetta ei edes tarvitse pitää kovin lähellä kameraa eikä sen kameraan nähden asennolla ole suurta merkitystä. VTT on myös toteuttanut ohjelman, joka tulkitsee painetun tunnisteen sisältämän tiedon. Kun VTT:n ohjelma on tunnistanut koodin, se luovuttaa tiedon eteenpäin asiakasohjelmalle, joka tekee halutut temput (tässä tapauksessa käynnistää Painonet.fi:n tuottaman videon).

Erilaisia augmented reality-sovelluksia on olemassa paljon muitakin, mutta yleensä ne edellyttävät ohjelman asentamista käyttäjän laitteelle. Videolla esitelty sovellus on helppo käyttäjälle koska hänen ei etukäteen tarvitse ladata eikä asenta mitään omalle PC:lle tai muulle laitteelle missä on kamera. Ratkaisu perustuu Flash-ohjelmistoon.

Vieläkin kätevämpi tästä augmented reality-sovelluksesta tulee siinä vaiheessa, kun saman voi tehdä älypuhelimella. Esimerkiksi kaupassa voi kännykän kameralle näyttää jonkun tuotteen pakettiin painettua tunnistetta ja saada käyttöohjeita tai lisätietoa.