Posted in Teknologia

Mieti tätä ennen kuin seuraavan kerran googletat

Google muistaa käyttäjiensä elämänvaiheista enemmän kuin moni haluaa itse muistaa. Hakukone ja Googlen muut palvelut kirjaavat käyttäjien tekemät haut, muut tapahtumat ja sijaintititiedot omiin tietokantoihinsa. Tämä jatkuva tiedonkeruu on helppo välttää vaihtamalla muihin palveluihin. Aloitetaan vaihtoehtoisista hakukoneista, sillä kaksi äskettäistä tutkimusta avaavat hyvin kilpailevien tuotteiden kirjoa.

Statcounter-yritys kerää internetistä monenlaista tietoa, kuten hakukoneiden markkinaosuuksia. Toukokuussa 2022 Googlen hakutuloksiin luotti 92% eurooppalaisista internetin käyttäjistä. Microsoft Bing oli 3.68%:n suosima ja Yandex 1.63%:n luottama hakukone.

hakukoneiden markkinaosuus euroopassa, lähde statcounter
Statcounterin mukaan Googlen hakukonetta käyttää 92% eurooppalaisista.

Yksi ensimmäisistä yrityksistä, joka ymmärsi monen internetin käyttäjän olevan huolissaan tietojensa yksityisyydestä oli DuckDuckGo. Jo 14 vuotta yhtiö on tarjonnut hakukonetta ilman käyttäjien tietojen keruuta. Viime vuosina käyttäjätkin ovat löytäneet DuckDuckGon palvelut, mutta valitettavasti liian myöhään. Toukokuussa 2022 eräs tietoturvatutkija nimittäin havaitsi DuckDuckGo-hakukoneen sallivan Microsoftin ja LinkedIn-palvelun (Microsoftin omistama) keräävän DuckDuckGo-käyttäjien dataa. Siinä sitä on selittämistä yksityisyydensuojalupauksesta.

DuckDuckGo ei siksi ole mukana kun etsitään hakukonetta, joka ei kerää käyttäjiensä tietoja. Kahden tuoreen tutkimuksen avulla pääsemme parempien vaihtoehtojen jäljille.

Vuoden 2020 helmikuussa Libretechtips teki usealla hakukoneella testin tavoitteena laittaa ne paremmuusjärjestykseen sen perusteella miten hyvin ne löytävät halutun tiedon. Tulosten suomenkielinen yhteenveto on luettavissa tällä sivulla. Kaksi selkeästi parasta hakukonetta tämän testin mukaan ovat Searx ja Google.

Toinen testi lähestyi hakukoneiden toiminnallisuutta yksityisyydensuojan näkökulmasta loppuvuodesta 2021. Foliovision selvitti mitkä hakukoneet keräävät vähiten käyttäjiensä tietoja. Ei lainkaan tai minimaalisen vähän käyttäjien tietoja kerääviä hakukoneita olivat: Brave Search, Metager, Startpage, Swisscows, ja Mojeek. Tämä selvitys ei ottanut Searx-hakukonetta lainkaan mukaan.

Paras hakukone, joka ei myy käyttäjiään

Hakutulosten vertailussa Searx sai erinomaisen arvosanan. Se poikkeaa muista hakukoneista muutamalla tärkeällä tavalla: Searx kysyy muilta hakukoneilta mitä tuloksia niillä on esittäen ne ominaan, ohjelmisto on avointa lähdekoodia, ja sen voi asentaa omalle palvelimelle. Tiedoistaan tarkkaan huolta pitävät organisaatiot ja yksilöt voivat siis tehdä hakunsa omalle tietokoneelle asennetulla hakukoneella. Julkisia Searx-hakukoneita on internetissä runsaasti, myös Suomessa.

Erittäin hyviä vaihtoehtoja ovat myös eurooppalaiset Startpage ja Swisscows. Varsinkin Googlen hakutuloksiin luottavan surffaajan on syytä kokeilla Startpagea, sillä se saa hakutuloksia Googlelta, on käytännössä lähes yhtä nopea, eikä kerää käyttäjien tietoja.

startpage hakukone
searx hakukone

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *