Posted in Liiketoiminta

Kaikki uudet vimpaimet on oltava ladattavissa USB-kaapelilla 2024 mennessä EU:n alueella

Erittäin tervetullut päätös EU:lta helpottaa kansalaisten ja yritysten elektronista elämää: kaikki EU:n alueella myytävät pienet elektroniset laitteet on oltava varustettu USB-C latausportilla vuoden 2024 syksyyn mennessä. Kannettavat tietokoneet tulevat saman säännöksen piiriin 40 kuukautta myöhemmin kuin pienet laitteet.

Uudet myytävät laitteet, joiden on oltava USB-C kaapelilla ladattavissa vuoden 2024 syksyyn mennessä ovat:

  • Puhelimet
  • Tabletit
  • Lukulaitteet
  • Kamerat
  • Kuulokkeet
  • Mikrofoni-kuulokelaitteet
  • Akulla toimivat kaiuttimet
  • Akulla toimivat pelikonsolit

Kannettavat tietokoneet saavat lisäaikaa 40 kuukautta, jotta niiden pieniä laitteita suuremmalle energian tarpeelle löytyy hyviä ratkaisuja USB-C:n kautta lataukseen.

puhelin ja usb-c kaapeli
USB-C portti puhelimessa ja liitin kaapelissa.

Määräys ei koske ilman kaapelia ladattavia laitteita.

Nykyiset USB-C verkkolaitteet eivät välttämättä tule toimimaan kaikkien uusien määräysten mukaisten laitteiden kanssa, sillä laitteita tulee olemaan melkoinen valikoima. EU:n tarkoituksena kuitenkin on, että uuden vimpaimen voi ostaa verkkolaitteella tai ilman sitä. USB-C verkkolaitteissa on kerrottava mitä ne osaavat ladata.

Elektronisten laitteiden käyttäjien kannalta lataustavan standardointi on erinomainen asia. Voin lainata kaverin kannettavan tietokoneen verkkolaitetta, jos oma ei satu olemaan mukana. Voin lähteä mökille ja lomareissulle verkkolaitteen kanssa, joka osaa ladata puhelimet, kamerat ja pelikonsolit. Ihmeellistä.

Laitevalmistajien ei auta muu kuin mukautua uuteen EU:n mahtikäskyyn, tai olla myymättä tuotteitaan EU:n alueella. Ne harrastajat, jotka tilaavat tuotteita suoraan Kiinasta, esimerkiksi AliExpress-kaupasta, tai USA:n Amazonista voivat edelleen saada vaikka minkälaisia verkkolaitteita. Siellä ei EU:n määräyksiä tietenkään tarvitse noudattaa, mutta jotkut laitevalmistajat kenties siirtyvät kokonaan EU:n määrittelemään standardiin.

Voin vain kuvitella miten paljon rahaa ja työtunteja Apple on käyttänyt tämän EU-säännöksen hyllyttämisen lobbaamiseen. Se osuu yhteen Applen tärkeään rahalähteeseen: kaikki mahdolliset kaapelit ja liittimet kaikissa Applen laitteissa ovat yhtiön omaa teknologiaa, joista asiakkaat joutuvat maksamaan kovan hinnan verrattuna esimerkiksi USB-kaapeleihin.

EU Parlamentti ja Neuvosto käsittelevät, ja ennakkotietojen mukaan hyväksyvät, USB-C pykälät heti kesätauon jälkeen 2022, mutta voimaan ne tulevat vasta kahden vuoden kuluttua.

Politico uutisoi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *