Posted in E-kirjat, Matkat

Matkaopas: Portugalin Algarve on paljon enemmän kuin kauniit hiekkarannat

Portugalin etelärannikon maakunta Algarve on jo vuosien takaa monelle suomalaiselle tuttu lomakohde, mutta kuinka moni lomailija on tutustunut alueeseen oman rannan ja hotellin ulkopuolella? Englanninkielinen matkaopas Algarve, Southern Portugal vie lukijan runsaasti kuvitetulle matkalle etelärannikon parhaisiin kohteisiin.

Tässä Algarven matkaoppaasta poimittuja ja suomennettuja kohteita slomailijalle, joka hakee etelästä aurinkoa, luontoa, historiaa ja kulttuuria.

Paras lomakohde

Albufeira, Algarve, Portugali

Albufeira. Alhaalla vanhaa kaupunkia, ylhäällä turisteille majapaikkoja.
Mikäli haluaa paikkaan, jossa on kaikkea mahdollista lähellä ja helposti saatavilla, pärjää englannin kielellä joka paikassa, ja joka on sijainniltaan keskeinen, niin Albufeira on ykkönen. Laaja vanha kaupunki on säilynyt, ja on vilkkaassa turistikäytössä ravintoloineen ja pienine kauppoineen. Hiekkarantoja on useita. Turisteja on paljon, joista valtaosa brittejä, mikä takaa runsaan palveluvalikoiman englanniksi. Mikäli taas etsii rauhaa lomakohteelta, niin todella hiljainen (siis tosi rauhallinen) ja viihtyisän oloinen pienehkö turistikylä voisi olla Luz.

Paras ranta

Lagos, Algarve, Portugalin etelärannikko

Lagosin länsipuolella olevan niemen rantaa.

Hiekkarantoja on Algarvessa oikeastaan kahta tyyppiä: pitkiä hiekkadyynirantoja ja jyrkkien kallioiden rajaamia pieniä rantoja. Eniten toimintaa, kuten välinevuokrausta, veneretkiä ja ravintoloita on suurten lomakohteiden, kuten Portimaon, Albufeiran ja Lagosin keskustan lähellä olevilla rannoilla. Hiljaisilla rannoilla makaillaan, kävellään ja laskuveden aikaan paikalliset keräävät meren eläviä ruokapöytään. Jyrkkien kallioiden reunustamista rannoista tunnetuin on Portimaon Praia da Rocha, mutta Lagosin länsipuolen niemi on näyttävin. Pitkiä hiekkadyynirantoja löytyy esimerkiksi Villamourasta ja Salgadosista.

Paras näköalareitti

Vuoristomaisemia Monchiquen pikkuteillä Algarvessa.

Monchique on Algarven korkein vuori. Saman niminen kylä Monchique on vuorella noin 300 metrin korkeudessa. Kylästä kun lähtee seuraamaan Foia-kylttejä, niin on matkalla 902 metrin korkeudessa sijaitsevalle huipulle. Maisemat paranevat mitä ylemmäs vuoristotie kohoaa. Viimeiset kilometrit, jossa tieltä näkyy Atlantti sekä Portugalin länsirannikko että etelärannikko on melkoinen nähtävyys.

Paras ”aito” portugalilainen kylä

Alte kylä sisämaassa, Algarve, Portugal, Europe

Alte-kylän kirkkoaukio.
Alte-kylää mainostetaan Algarven tai jopa Portugalin hienoimmaksi aidoksi kyläksi. Kylä muodostuu mäen rinteeseen rakennetuista valkoisista taloista ja kapeista kujista. Käsityöliikkeet ja ravintolat houkuttelevat turisteja, joita kylään ajetaan bussilasteittain. Alte on hienolla paikalla ja paljon siistimpi kylä kuin keskimääräinen portugilainen kylä. Siellä on myös vähemmän irtokoiria kuin muissa kylissä (joissa turistit harvoin käyvät).

Paras ”aito” portugalilainen kaupunki

Loule, Algarve, Portugali

Loulen vanhan kaupungin kuja.
Tämän sarjan voittajaksi ehdokkaita voisivat olla Lagoa, Loule ja Faro. Kaikki ovat kaupunkeja, joihin ei ole erityisesti turisteja varten rakennettu suuria kaupunkia muuttavia rakennuksia. Toki turismia palvelevia kahviloita, pikkupuoteja ja ravintoloita niissä on, mutta tuskin kukaan näissä kaupungeissa viikon tai kahden lomaa viettää. Loule on näistä ehdokkaista luontevin valinta. Siellä on kiertokäynnin ansaitseva vanha kaupunki, jonka laidalla kauppahalli ja pääkatu. Pääkadun varrella turistit ja paikalliset mahtuvat vielä hyvin samoihin kahviloihin ja tarjonta on hyvin paikallista.

Paras historiallinen kohde

Castro Marim, Algarve, Portugal.

Castro Marim. Vanhan linnoituksen ampuma-aukosta näkyy kylä alla ja uudempi linnoitus viereisellä kukkulalla.
Castro Marim on kahdella vierekkäisellä kukkulalla sijaitsevalla linnoituksellaan sen verran erityinen paikka, että sille menee ykkössija. Tätä nykyä pieni unelias kylä katselee rajajoen toisella puolella sijaitsevaa Espanjaa ja toisaalta meren suuntaan. Kummastakin suunnasta tulijoita Castro Marimissa vastaan on ollut tarve puolustautua. Sisämaakaupunki Silves saa kunniamaininnan, sillä se on vilkas kaupunki, jossa vanhan kaupungin läpi noustaan kukkulalle, jonka laella on katedraali ja linnoitus. Joka tapauksessa vanhoja kirkkoja, linnoitusten raunioita ja museoita Algarvessa on runsaasti.

Paras nähtävyys

Sagres, maailman loppu

Sagres.
Sagres on ehdottomasti Algarven ja ehkä koko Portugalin erikoisin paikka. Maailma loppuu Cabo de Sao Vicenten niemenkärkeen aivan niin kuin se loppuu Nordkappiin pohjois-Euroopassa. Kalliomuodostelmat, rannat, niemet, linnut, kalastajat ja surffaajat tekevät Sagresin alueesta taatusti mieleenpainuvan kokemuksen.

Paras luontoalue

Salgados suistoalue

Salgades.
Algarve on sisämaassa mäkistä, kuivaa seutua, mutta jokia sieltä virtaa alas rannikolle useita. Jokien suistoalueet ovat monessa paikassa suojeltuja kohteita, sillä niissä viihtyvät paikalliset linnut, muuttolinnut ja muut eläimet. Salgades on Alcantarilha-joen suistoalue, joka sijaitsee Armacao de Pera, Gale ja Pera (sisämaassa) -taajamien muodostaman kolmion sisällä. Upea alue, jossa pääsee tutkimaan hiekkadyynejä, rantoja, jokea ja suistoaluetta.

Tavira saa vielä erityismaininnan, sillä se on erittäin miellyttävä kaupunkiretkikohde. Tavira on etelärannikon vanha pääkaupunki, mutta nykyään viehättävä historiallinen pikkukaupunki, jossa riittää tutkittavaa. Joen rannoille rakennetun kaupungin kujilla ja kaduilla voi kuljeskella rauhassa vaikka kuinka kauan. Matalan mäen laella löytyvät rauniot jäljellä vanhasta linnoituksesta, katedraali ja näkymät kattojen yli kaupunkiin.

Tavira, Algarven historiallinen pääkaupunki

Tavira. Jokirantakahvila.

Algarve, Southern Portugal matkaopas löytyy esimerkiksi näistä kaupoista: Adlibris, Amazon, Google Play, Apple iBooks, ja Kobo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *