Posted in Kirjat

Digitaalinen kehitys ei tarkoita vain selfietä Instagramissa, vaan koko yhteiskunnan muutosta

Tietotekniikan kehitys on nyt niin pitkällä, että suunnilleen kaikki maailman asiantuntijat yhteen ääneen argumentoivat digitalisaation olevan yhteiskuntien kehitystä määrittelevä yksi tärkeimmistä tai tärkein tekijä. Teknologian vaikutus ulottuu kaikkialle: terveydenhuoltoon, koulutukseen, liikenteeseen, työhön, kotiin, liiketoimintaan, ympäristöön ja ilmastoon. Pekka Neittaanmäki, Martti Lehto, Matti Savonen Jyväskylän yliopistosta ovat kirjoittaneet ja osin artikkeleista koonneet kirjan Yhteiskunnan digimurros, joka hahmottaa trendejä, avaa hieman teknologiaa ja todennäköisiä kehitysskenaarioita nimenomaan Suomen kannalta.

Mikäli mahdollisimman tiivisti pitäisi kertoa miten suuresta murroksesta digitalisaatiossa on kyse, kirjassa mukana oleva kaavio kiteyttää asian hyvin. Määrätyt liiketoiminta-alat ovat osin sen jo kokeneet, tai ovat edelleen täydessä muutostilassa niin sanotun jakamistalouden vuoksi. Esimerkiksi videovuokraamot ovat käytännössä hävinneet katukuvasta kun verkkopalvelut tarjoavat elokuvat internetin kautta. Oman tyhjänä olevan huoneen tai huvilan voi vuokrata verkkopalvelun kautta matkaajille toiselta puolen maailmaa. Autoa ei välttämättä tarvitse vuokrata vuokraamosta, vaan verkkopalvelusta, jossa on kyytiä tarjolla tai autoja vuokrattavana.

yhteiskunnan digimurros kirjasta jakamistalous-kaavio

EU ja etenkin EU Komissio on ollut aktiivinen instituutio visioimaan ja luomaan tavoitteita EU:n teknologiakehitykselle. Kohti digitaalista Eurooppaa -infografiikka esittää mainiosti digitaalisen kehityksen laajuuden yhteiskunnan sektoreille. Samoista asioista on kyse Yhteiskunnan digimurros -kirjassa.

Kirjassa paalutetaan perusteet kymmenelle tämän hetken kuumalle teknologialle. Ne ovat:

  1. Massadata ja tietoaltaat
  2. Tekoälysovellutukset
  3. Tekoälypohjaiset datankäsittelytekniikat
  4. Esineiden Internet (Internet of Things, IoT) ja sensorinen data
  5. Lohkoketjut ja älysopimukset
  6. Robotti, robotiikka ja robotisaatio
  7. Digitaalisen toimintaympäristön kyberturvallisuus
  8. Digitaaliset palvelualustat
  9. Laskennallinen ajattelu simuloinnissa ja mallinnuksessa, digitaaliset kaksoset
  10. Digitalisaatioon liittyvät tietoliikennetekniikat.

Esimerkiksi kodeissa moni näistä teknologioista on jo käytössä. Valvontakamera, valaistus, tai lämmön säätö ovat todennäköisesti esineiden internet -laitteita. Pölynimuri ja ruohonleikkuri ovat kenties vaihtuneet robotteihin jotka hoitavat itsenäisesti tehtävänsä. Digitaaliset palvelualustat ovat jokaiselle internetin käyttäjälle olleet pitkään jokapäiväisiä tuttuja, mukaanlukien verottajan Omavero ja terveydenhuollon Kanta. Kodin kyberturvallisuus onkin sitten riippuvainen kunkin kodin tietotekniikkagurun osaamisen tasosta.

Ilmastoa ja liikenteen sähköistymistä ei kirjassa suoraan käsitellä, mutta nuo listatut trendaavat teknologiat toki niihin liittyvät. Sähkömoottoreilla kulkevat ajoneuvot ohjautuvat aikanaan tekoälyn, esineiden internetin ja sensoreiden avulla itsekseen. Ilmastoa tutkitaan ja seurataan jatkuvasti massadatan, simuloinnin ja mallinnuksen avulla.

Yhteiskunnan digimurros on akateeminen teos, joka noin 200 sivulla kattaa erittäin laajan aihealueen megatrendeistä yksittäisten teknologioiden perusteiden esittelyyn. Se ei pyrikään tarjoamaan ratkaisuja tai selkeää suuntaa mihin tulisi kulkea. Suomen hyvän aseman edelleen kehittäminen teknologian hyödyntämisessä saa kannustusta.

Mikäli kaipaa digitaalisen murroksen erittäin laajasta ja tärkeästä aiheesta yleiskatsausta, tässä yksi sellainen on (ladattava PDF). Itselleen erityisen läheisiin aiheisiin voi sen jälkeen sukeltaa hakemalla lisää luettavaa. Kyberturvallisuuteen liittyen voisin suositella This Is How They Tell Me the World Ends: The Cyberweapons Arms Race -kirjaa, joka kertoo miten maailmanlaajuinen hakkerointiliiketoiminta ja vakoilu toimii ja mitä ne saavat aikaiseksi. Sen lukeminen motivoi jokaista ottamaan digitaalisen tietoturvan ja yksityisyyden tosissaan.

Otsikon kuva: osa Kohti digitaalista Eurooppaa -infografiikasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *