Posted in Liiketoiminta, Viestintä

Valokuvien käyttöä valvotaan myös internetissä: kirje lakitoimistolta on herätys monelle

Saksalainen alunperin valokuvaajien tekijänoikeuksia valvova Copytrack on niin aktiivinen tekijänoikeuksien valvoja, että yritykselle näyttää myös tulevan huteja aika tavalla. Normaali kuvio on seuraava. Copytrack lähettää sähköpostia verkkosivujen toimittajalle tai administraattorille kertoen sivustolta löytyneen tekijänoikeuksien alainen kuva. Yritys vaatii joko dokumenttia lisenssistä, joka oikeuttaa sivuston julkaisemaan kuvan, tai maksamaan vaaditun lisenssimaksun välittömästi. Mitä tehdä?

Kuvapankeista on aina ollut helppo ostaa lisenssit haluttujen kuvien käyttöön. Lisäksi verkkoon on tullut kuvapankkeja, joiden kuvat valokuvaajat sallivat vapaasti käytettäväksi. Tällaisilla kuvilla on selkeät lisenssit, joissa kerrotaan mitä niillä voi tehdä. Verkossa on luonnollisesti valtava määrä kuva-aineistoa kaikenlaisilla sivustoilla mitä netin käyttäjä selailee. Niiden käyttö omilla sivuilla on kyseenalaista, jollei ole varma kuvan alkuperästä ja käyttöoikeuksista.

Mikäli Copytrack lähestyy lisenssivaatimuksella, on hyvä tarkastaa muutama perusasia. Joissakin tapauksissa Copytrack on vaatinut maksua Public Domain -kuvasta, toisissa taas jonkun yrityksen tuotekuvien käytöstä tuotteesta kertovan artikkelin yhteydessä. Tässä artikkeli missä kerrotaan yhden Copytrack-tapauksen eteneminen alusta loppuun.