Posted in Teknologia

Vihdoinkin saatavilla on puhelin, jossa tietosuoja on kunnossa

Vaikka tietoisuus henkilökohtaisten tietojen vuotamisesta vääriin käsiin internetissä on kasvanut, suuryhtiöt kuten Google, Facebook ja Microsoft keksivät jatkuvasti uusia tapoja vakoilla ihmisiä. Tavalliselle kaduntallaajalle suurin tietoturvauhka on puhelin. Android- ja Apple-puhelimet keräävät ihmisten elämästä valtavan määrän tietoa, jota hyödynnetään kaupallisesti.

Tämä tilanne on myös mahdollisuus luoda uutta liiketoimintaa. Open source -ohjelmistoa kehittävä start-up /e/Foundation on tuonut markkinoille älypuhelimen, jossa käyttäjien yksityisyyden suoja on tärkein ominaisuus. /e/OS-käyttöjärjestelmä on yhteensopiva Android-sovellusten kanssa.

Ensimmäiset puhelimet, joissa uusi ohjelmisto toimii tulivat saataville elokuussa 2019. Foundationin sivustolta voi ostaa Samsung Galaxy -puhelimen, jossa /e/OS-käyttöjärjestelmä on valmiina. Puhelimet eivät tule Samsungin tehtaalta, vaan ne ovat hyväkuntoisia käytettyjä, joihin on asennettu uusi käyttöjärjestelmä. Hinnat ovat myös reilusti alle uusien puhelinten hintoja. Ne ovat saatavilla Euroopan alueella.

Teknologian harrastajat voivat myös ladata koko /e/OS-käyttöjärjestelmän ja asentaa sen omaan puhelimeensa. Ohjelmisto toimii kymmenissä yleisissä puhelinmalleissa.

Foundationin liiketoimintamalli menee pidemmälle kuin vain puhelin, sillä monet puhelinten toiminnot tarvitsevat pilvipalveluita toimiakseen. Googlella tunnetusti on suuri valikoima pilvipalveluita, kuten Gmail, kalenteri, dokumentit, valokuvat, joihin kaikki Android-puhelimet kytkeytyvät. Jotta Googlen tiedonkeruu voidaan välttää, /e/OS puhelimilla on oma pilvipalvelu, joka ei vuoda yksityistä tietoa mihinkään.

samsung puhelin, jossa /e/ OS käyttöjärjestelmä

/e/ Foundationin oivallus myydä käytettyjä puhelimia, joihin he asentavat uuden käyttöjärjestelmän, oli varsinainen neronleimaus. Kirjoitin aiemmin, että kaikesta hyvästä huolimatta tästä hankkeesta ei voi tulla massamarkkinoiden tuotetta, jollei valmiiden tuotteiden (joissa ohjelmisto on asennettuna) jakelua saada kuntoon. Foundation ratkaisi ongelman aivan loistavasti.

Kaiken kaikkiaan, /e/Foundation sai kaiken aikaiseksi noin kahdessa vuodessa. Idean isä Gael Duval kertoi blogissaan ohjelmiston taustoja. Lähtökohtana oli avoimen lähdekoodin osa Android-ohjelmistosta, josta revittiin irti kaikki Google-sovellukset. Ne korvattiin muilla sovelluksilla. Siitä huolimatta, ensimmäiset asiakkaat ovat jo löytäneet komponentteja, jotka edelleen ovat yhteydessä Googlen tietokoneisiin. Yhteisö kuitenkin avoimesti kertoo ja korjaa havaittuja ongelmia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *