Posted in Media

Paras kuva-albumi omille valokuville verkossa

Valokuvia tulee napsittua valtava määrä verrattuna siihen miten vähän kuvasimme silloin kun filmit piti viedä kehitettäväksi laboratorioon, josta ne sai pieninä postikortteina mukaan. Yleensä kuvia, jotka ovat tallessa puhelimessa on myös tarkoitus näyttää ystäville, perheelle ja kollegoille. Tarvitaan siis internetistä löytyvä palvelu, jonne kuvat voi tallettaa albumeihin, ja sen jälkeen ilmoittaa kaikille mistä ne löytyvät. Vaan mikä on se paras kuva-albumien tallennuspaikka verkossa?

Mikä kuvapalvelu internetissä on paras juuri sinulle riippuu siitä mita palvelulta haluat ja mitkä ominaisuudet ovat sinulle tärkeitä. Tässä muutamia kuvapalveluita, joita voi käyttää puhelimella, tabletilla ja tietokoneella.

Suosituille palveluille on hyviä vaihtoehtoja

Instagram on yksi käyttäjämääriltään suurimmista sosiaalisen median palveluista. Julkkikset ja influencerit keräävät runsaasti seuraajia tarkkaan suunnitelluille kuva-asetelmilleen. Google Photos, Dropbox ja OneDrive saattaa olla puhelimessa tai PC:ssä valmiiksi asennettu, joten moni tietämättään tai tiedostaen kopioi kuvansa näihin suosittuihin palveluihin.

Kaikkien näiden mainittujen palveluiden kiistanalainen ominaisuus on yksityisyydensuoja. Joko mahdollisuutta omien tietojen hallintaan ei ole tai se on näennäistä. Tämä tarkoittaa sitä, että valokuviaan palveluun kopioivan käyttäjän henkilökohtaiset tiedot ja kuvat saattavat olla kauppatavaraa palvelun omistavalle suuryritykselle, kuten Googlelle (Alphabet jos tarkkoja ollaan) ja Facebookille (Meta).

Kuvapalvelut sekä ammattilaisille että harrastajille

Täydellisesti valokuviin ja kuvaamiseen kehittämiseen keskittyviä palveluita on useita, mutta vuodesta toiseen suosikkeina jatkavat Flickr ja 500px. Kumpikin palvelu sopii hyvin sekä tavallisille kuvaajille että ammattilaisille. Ammattilaisille tarjotaan kuukausimaksua vastaan lisäominaisuuksia ja näkyvyyttä, jonka avulla he voivat saada työtarjouksia. Kuvat ja niihin liittyvät keskusteluryhmät, johonkin teemaan keskittyvät kuvakokoelmat ja kilpailut ovat kuitenkin pääosassa. Niin tavalliset lomakuvat kuin taiteelliset teokset mahtuvat samaan palveluun.

valokuva-albumi pcloud-tiedostopalvelussa

Tietoturvaa ja yksityisyydensuojaa tarjoavat palvelut

Valokuvapalvelun käytön ideana luonnollisesti on näyttää omia otoksia muille ihmisille, joko koko maailmalle tai rajatulle ryhmälle. Kulissien takana voi kuitenkin tapahtua paljon käyttäjien ja kävijöiden seurantaa mihin kaikki kuvaajat eivät ole tyytyväisiä. Tässä kohtaa palvelun sijaintimaalla on merkitystä. EU:n alueella toimivat ja EU:n kanssa läheisessä suhteessa olevat maat noudattavat lakeja, jotka suojaavat kansalaisten henkilökohtaisia tietoja ja edellyttävät tietoturvan olevan kunnossa.

Sveitsissä sijaitseva Pcloud ja Espanjassa toimiva Internxt ovat tiedostojen tallennuspalveluita, joten kumpaakin voi käyttää kuvien ja videoiden jakamisen lisäksi myös asiakirjojen ja muiden tiedostojen tallentamiseen.

Oman kuvapalvelun perustaminen

Oman kuvapalvelun perustaminen verkkoon on mahdollista hyödyntämällä avoimen lähdekoodin ohjelmistoja. Silloin palvelun hallinta on kokonaan omassa kontrollissa. Sen voi avata julkiseksi verkkoon, ja sallia kenen tahansa luoda tili ja tallettaa sinne kuvia, tai palvelun voi rajoittaa esimerkiksi oman lähipiirin käyttöön.

Suosittu ohjelmisto tähän tarkoitukseen on avoimen lähdekoodin Pixelfed. Se toimii haluttaessa myös yhdessä muiden Pixelfed-palvelinten kanssa, jolloin siitä muodostuu laajempi kuvaajien yhteisö. Oman kuvapalvelun perustaminen Pixelfedillä tai millä tahansa muulla vastaavalla ohjelmistolla vaatii teknistä osaamista, palvelimen verkossa ja domain-nimen.

Pixelfediin voi liittyä mukaan jakamaan omia kuvia aivan kuten mihin tahansa kuvapalveluun täällä: pixelfed.social.