Posted in Liiketoiminta

Näin järjestät etätyön kotona siten, että myös saat työt tehtyä

Yksi pääsee vihdoin tekemään etätöitä kotoaan käsin, kun toinen pakotetaan pysymään pois työpaikan tutusta yhteisöstä. Kun poikkeustilanteen johdosta tai työnantajan ohjeesta johtuen etätöistä tulee totta, tarvitaan hieman järjestelyjä ja hyvää tahtoa, että kotona työskentely onnistuu. Tässä vuosien aikana opittuja vinkkejä etätyön organisointiin.

Työajat

Jos työtä tehdään yritykselle tai virastolle, jolla pääsääntöisesti on perinteiset toimistoajat, yleinen oletus on noudattaa näitä aikoja. Silloin esimiehet, kolleegat, asiakkaat ja yhteistyökumppanit voivat huoletta ottaa yhteyttä ja olettaa etätyöläisen olevan tavoitettavissa ja ahkeroimassa tärkeiden asioiden parissa.
Omalle yritykselleen tekevä etätyöläinen voi teoriassa valita työaikansa miten haluaa, mutta käytännön realiteetti on, että asiakkaat olettavat yleisten toimistoaikojen pätevän myös yrittäjän päivärytmiin.

Työtila

Varaa työskentelylle oma tila. Kodin neliömäärästä riippuen etätyöläisen on syytä läänittää kokonainen toimistohuone itselleen tai vähintään nurkkaus jossa työvälineet ja työläinen saavat olla aina rauhassa.
Mahdollisille muille kotona työaikaan oleskeville ihmisille on hyvä tehdä selväksi yksi perussääntö: työtilassa olevaa työläistä ei pitäisi häiritä.
Mikäli rauhallisen työpisteen perustaminen kotiin ei onnistu tai kaipaa muiden etätyöläisten satunnaista seuraa, on mahdollista etsiä lähialueilta yrityksiä ja henkilöitä, jotka vuokraavat työpisteitä juuri tähän tarkoitukseen.

Pukeutuminen

Keskustelin aiheesta kolleegan kanssa, joka oli äskettäin perustanut oman etätyötilansa. Hän koki pukeutumisen töihin tärkeäksi, vaikka työhuone on kotona. Pikkutakki on hänen työhaalarinsa. Työn mukaan pukeutuneena on samalla aina valmis videokonferenssiin.

kannettava tietokone työpöydällä sotkun keskellä
Kuva: tribesh kayastha.

Häiriöiden karsiminen

Mikäli Facebook houkuttelee sivuilleen liian usein tai uudesta sähköpostiviestistä ilmoittava ikkuna hyppii ruudulla jatkuvasti, se voi haitata keskittymistä. Mikäli olet herkästi asiasta toiseen harhautuvaa tyyppiä, sulje kaikki ylimääräiset hälytykset. Myös puhelimesta.
Kaikkia etätyöläisiä ei myöskään television tai radion pitäminen päällä taustalla auta laadukkaisiin lopputuloksiin, vaan kiinnostus voi kääntyä liiaksi niihin. Jokainen etätyöläinen havaitsee nopeasti miten paljon taustaääniä sietää.

Tauot

Toimistossa tai muussa työympäristössä tulee yleensä lyhyitä taukoja luonnostaan kun ympärillä olevat kolleegat tuevat ja menevät. Kotitoimistossa näin ei ole, vaan taukoja on pidettävä etenkin pitkään yhtäjaksoisesti jatkuvan työn parissa. Tutkimukset puoltavat koulutuntirakennetta 45-50 minuuttia täysipainoista ahkerointia ja 10-15 minuuttia lepoa.

Kotieläimet ja kahvi tarjoavat taukoihin luontevan mahdollisuuden. Tauolla myös viimeisten uutisten ja mahdollisen Twitter-viestivirran tutkiminen vie ajatukset hetkeksi muualle.

Poistumiset etätyöpisteestä

Käväisy lounaalla lähistön kuppilassa on erinomainen tapa pitää taukoa. Samalla on kätevä hoitaa pikainen kaupassa käynti tai muu asia.
Puhelin on joka tapauksessa tärkeä väline hetkiin, jolloin ollaan pois työpisteeltä, jotta puhe- ja viestiyhteys sidosryhmiin säilyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *