Posted in Teknologia

Linuxille suunniteltuja tableteja ei vielä ole monta, mutta valita voi

Käytän tablet-laitteita paljon. Ne ovat huomattavasti useammin ja kauemmin nenän edessä kuin esimerkiksi puhelin. Kaupan hyllyllä valinnanvaraa on kuitenkin rajallisesti: Android-ohjelmistolla toimivia tableteja on runsaasti, ja Appel iPad -mallisto uudistuu jatkuvasti, mutta kummankin yksityisyyden suoja ja tietoturva on kyseenalainen. Onneksi tähän on markkinoilla herätty, ja Linux-tableteja on tulossa kauppoihin.

Kaksi tablet-valmistajaa lupaa toimittaa Linux-valmiin tuotteen joka puolelle maailmaa: Pine64, jolla on Pinetab-niminen tablet ja CutiePi Tablet, joka on pienen tiimin projekti, mutta on onnistunut Kickstarter-palvelun kautta haalimaan riittävän rahoituksen valmistuksen aloittamiseksi. Kumpikin tuote on tarkoitettu Linux-ohjelmistosta jotain tietäville käyttäjille.

Jos nyt pitäisi valita Linux-tablet, niin mikä se olisi?

pinetab tabletiin voi asentaa linuxin
Pinetab tablet näppäimistön kanssa.

Pinetab on Linux-harrastajan mieleen, sillä siihen ei edes ole valmiiksi asennettu käyttöjärjestelmää vaan asiakas asentaa siihen mieleisensä ohjelmistopaketin. Ohjelmisto voi olla jokin yleinen distribuutio, BSD, tai Android. Pinetab on konfiguroitu 2 GB RAM -muistilla, joten sen verran täytyy katsoa, että haluttu käyttöjärjestelmä ja käyttöliittymä mahtuu laitteeseen pyörimään. Aikaa tällaiseen puuhasteluun menee, mutta lopputulos on halutunlainen.

Pinetabin 10 tuuman näyttö on erotuskyvyltään melko alhainen, eikä siinä ole GPS-paikanninta, mutta muuten ne tärkeimmät ominaisuudet tabletissa on. Harvinainen ominaisuus on mahdollisuus lisätä uusia komponentteja, kuten mobiiliverkkoyhteys laitteeseen.

cutiepi tablet
Cutiepi Linux tablet.

CutiePi tablet on varustettu 8 tuuman näytöllä ja kätevällä kahvalla, jonka voi kääntää pöytäjalustaksi. Näytön erotuskyky on 1280×800 kuvapistettä. USB, Wi-Fi, Bluetooth ja MicroSD muistikorttipaikka löytyvät laitteesta. GPS puuttuu tästäkin tabletista.

CutiePi tabletin moottorina on Raspberry Pi Compute Module 3+Lite ja Raspberry Pi OS ohjelmisto. Alkuperäinen Raspberry Pi toimii ainoastaan verkkovirralla, joten CutiePi-tiimi rakensi tarvittavan ohjauslogiikan ja ohjelmiston hallitsemaan akkua. Tiimi kehitti myös graafisen käyttöliittymän tabletiin.

Pinetab-tabletin voi tilata näppäimistöllä, joka kuljetettaessa samalla suojaa laitetta. Tällä kokoonpanolla kenties lyhyet matkat voi hoitaa pelkällä tabletilla tarvitsematta raahata kannettavaa tietokonetta mukana. Pelkkä Pinetab tablet on hinnoiteltu USD 100 ja näppäimistön kera USD 120. Toimitusten kerrotaan alkavan elo-syyskuussa 2020.

CutiePi tabletin rahoituskampanja Kickstarter-palvelussa on edennyt hyvin. Tuotantoa ollaan käynnistämässä. Laitetta voi tällä hetkellä tilata hintaan USD 189. Myöhemmin listahinta on USD 229. Ensimmäiset tuote-erät on tarkoitus lähettää marraskuussa 2020.

Kumpaakaan tabletia ei vielä pääse kokeilemaan, mutta jos nyt pitäisi tehdä päätös kumman tilaa, niin kallistuisin Pinetabiin. Siihen voi asentaa haluamansa Linuxin ja desktop-ohjelmiston. Sovellusohjelmia on tarjolla laaja valikoima.

CutiePi tabletin kehitystiimi päätyi rakentamaan oman käyttöliittymän laitteeseen, joten sovellusohjelmien yhteensopivuus tuotteen kanssa on kysymysmerkki. CutiePin kahva on erinomainen keksintö, joka tekee siitä helposti mukaanotettavan, mutta Pinetabin näppäimistö ja standardi Linux vievät voiton.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *