Posted in Media

EU:n alueella korkeasti koulutetut ovat ahkeria piraatteja

Jokaisella lienee oma käsityksenä siitä minkälainen ihminen digitaalisia tuotteita luvattomasti internetissä kopioi tai jakelee, mutta Johnny Deppin elokuvissa esittämää piraattia hän ei muistuta. Tämäkin asia selviää EU:n tuottamasta tutkimuksesta, joka selvitti immateriaalioikeuksiin suhtautumista 15-24 vuotiaiden ikäryhmässä (Intellectual Property and Youth Scoreboard 2022). Ehkä hieman yllättäen tämän otoksen suurin piraattiryhmä on korkeasti koulutetut.

Se tärkein huomio nuorten eurooppalaisten digitaalisen median käyttötapoja kartoittaneessa tutkimuksessa on piratismin huomattava väheneminen. Vuonna 2016 vain 39% kertoi käyttävänsä pelkästään lisensoituja digitaalisia tuotteita. Vuonna 2022 jo 60% oli kokonaan laillisten tuotteiden käyttäjiä. Tämä on iso askel paitsi ihmiskunnalle niin myös osoitus kaupallisten palveluiden, lähinnä suoratoistopalveluiden, saatavuuden auttaneen ihmisiä helpommin löytämään heitä kiinnostavia elokuvia, musiikkia ja kirjoja.

EU Intellectual Property and Youth Scoreboard 2022
Lähde: EU Intellectual Property and Youth Scoreboard 2022

Tarkoituksella piratismia harrastavien määrä laski 26 prosentista (vuonna 2016) 21 prosenttiin (vuonna 2022).

Nuo mainitut luvut olivat EU:n keskiarvoja. Suomessa vain 17% kertoi sortuneensa piratismiin, kun Maltalla heitä oli 43%.

EU immateriaalioikeuksien käyttötutkimus, EU
Lähde: EU Intellectual Property and Youth Scoreboard 2022

EU:n yksikkö EUIPO teetti tämän tutkimuksen vuoden 2022 alkupuolella saaden 22 021 vastausta 15-24 vuotiaalta EU:n alueen asukkaalta.

Eniten laittomista lähteistä hankittuja mediatyyppejä olivat (prosenttiluku on pelkästään laittomia lähteitä käyttävien ja sekakäyttäjien – sekä laittomia että laillisia lähteitä käyttävien – summa):

  1. Elokuvat 61 %
  2. TV-ohjelmat 52 %
  3. Musiikki 36 %
  4. Ohjelmistot 35 %
  5. Pelit 33 %
  6. Suorat urheilutapahtumat 32 %
  7. E-kirjat 32 %.

Koulutustaso näyttää vaikuttavan nuorten eurooppalaisten piraattituotteiden käyttöhalukkuuteen. Niistä ihmisistä, jotka myönsivät piratismin:

  • 26% oli suorittanut perusopinnot
  • 51% toisen asteen opintoja tai yliopisto-opintoja
  • 23% yliopistotutkinto

Miksi piraattituotteiden käyttäjiä edelleen kuitenkin löytyy, vaikka se selkeästi vähenee? Piratismin myöntäneistä 55% sanoi rahan olevan syy etsiä luvattomia tuotteita, jotka tapaavat olla ilmaisia tai epäilyttävän edullisia. 25% kertoi saatavuuden ajaneen hakemaan digitaalisia sisältöjä piraattisivuilta. Yksi tavallinen tarina on tällainen: katsoja on löytänyt Netflixistä koukuttavan televisiosarjan, mutta ei ehdi katsoa sitä loppuun asti koska Netflix vetää sarjan pois valikoimistaan (todennäköisesti sopimuksen mukainen esitysoikeus päättyi). Epätoivoinen katsoja haluaa nähdä sarjan loppuun asti ja ryhtyy piraatiksi, jotta mielenrauha ja elämän tasapaino ei järky liikaa.

Torrentfreak uutisoi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *